A protikuřácký zákon nepřinese úlevu ani pomocí možnosti provozovat v podniku kuřárnu.

Vláda ale naopak neschválila úpravu, která by regulovala venkovní zahrádky, které patří k podnikům, a to zejména teď, za teplého počasí.

„Naše zahrádka bude kuřácká. Řešili jsme to se zákazníky, ale sto lidí, sto názorů. Někomu to vadí, někomu ne. Kdybychom byli restaurace s jídlem, tak asi uvažuju jinak, takhle je to ale celkem jasné,“ vyjádřil se například Jiří Pohloudek z Coctail Café v Prostějově.

Kuřáckou zahrádku nechají i v prostějovské restauraci Pilsner Urquell, kde je podle zdejšího provozního nesmysl, aby lidé chodili kouřit o metr vedle.

Ve Steak&Burger baru se na konečné rozhodnutí údajně ještě čeká: „Čekáme na přesné vyjádření. Až začne zákon platit, budeme vědět, jestli zahrádka splňuje kritéria a může zůstat kuřácká,“ řekla zaměstnankyně baru.

Restaurant day v Prostějově
Kam o víkendu? Na chobotnice, vytuněná auta i dětský den

Zahrádka dodatečně jako kuřárna?

Mohlo by taky dojít k situaci, kdy budou podniky žádat o dodatečné zřízení předzahrádky. To ale podle všeho není případ Prostějova.

„Ne, žádný nárůst žádostí jsme před letošní sezonou nezaznamenali,“ okomentovala situaci Lenka Čechová z magistrátu města Prostějov.

Otazník ale stále visí nad tím, jakým způsobem se bude dodržování protikuřáckého zákona kontrolovat.

„Jak přesně se to bude kontrolovat, ještě nevíme, čekáme na další instrukce. Bude se měnit přestupkový a tabákový zákon, takže to bude záležet i na tomhle,“ řekla policejní mluvčí Tereza Greplová.

Způsob kontroly zákona se tedy s největší pravděpodobností bude hledat až za chodu. (kac)

Ilustrační foto
Chceme větší bazén! Pod peticí přibývá podpisů