Na největším prostějovském náměstí tak zahrál dechový orchestr a zatančily tanečnice, v kavárně Avatarka se zas desítky dětí vystřídaly u klavíru. Umělci pak načas ovládli také zámecké nádvoří či Národní dům.

"Lidí se na programu podílelo hodně. Přinejmenším tři sta, možná i víc dětí a velká většina kantorů. Letos jsme zrušili výuku, aby se mohlo podílet na ZUŠ Open co nejvíce lidí," řekla zástupkyně ředitelky Hana Šprynarová ke druhém ročníku celorepublikové události.

A ta slavila podobně jako loni úspěch. Lidi umělecké výkony nutily k tomu, aby zvolnili, zastavili se a podívali nebo zaposlouchali. Někteří z interpretů sice soupeřili s nervozitou, dočkali se však potlesku, často bouřlivého.

"Dali jsme našim hudebníkům volnost ve výběru, včetně žánru. Jsme ve venkovním prostředí tak ať to není sevřené," uvedla Tereza Brodová, která se starala o průběh části ZUŠ Open v Avatarce.

"Je to pěkná akce. Děti i učitelé si zaslouží pozornost. Není to jen o fotbalu či hokeji, I vylézt na pódium a tma předvést, co umím, je sportovní výkon," vyzdvihla snažení mladých umělců.

Akci nakonec přálo i počasí. Zatímco loni museli někteří z účinkujících doslova prchnout z deště, letos bylo vlídné. A až na drobné technické problémy, s nimiž se zprvu musela potýkat část programu na kuželně náměstí, akce slavila úspěch.

"Podle mě splnila účel. ZUŠka byla zase jednou vidět," zhodnotila spokojeně Hana Šprynarová. 

Dětský den v Čechách pod Kosířem
Kam o víkendu? Do lázní, za pohádkou či na hodové zábavy
Jahodárna v Prostějově -23. 5. 2018
První sběrači jahod vyrazili do akce. A úroda je slušná