„Pokud někdo řeší zubní pohotovost Zlín-Olomouc, tak tohle dostal známý v půl čtvrté odpoledne na zubní pohotovosti v nemocnici v Olomouci, kde mají dvě ordinace a otevírací dobu 8 až 20,“ rozčiloval se  v příspěvku na sociální síti, který vložil do skupiny Kroměříž spolu s fotkou lístečku z vyvolávacího systému na chodbě zubní pohotovosti FN. 

Nemocnice potvrdila, že více pacientů ten den skutečně ošetřit nemohli.

„Vzhledem k přetížení pohotovosti byla už v 15.38 naplněna kapacita pacientů, které byli sloužící zdravotníci schopni ošetřit do 20. hodiny," popsal situaci mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher.

Lístek ze zubní pohotovosti FN Olomouc, neděle 11. prosince 2022.Lístek ze zubní pohotovosti FN Olomouc, neděle 11. prosince 2022.Zdroj: Jakub Balůsek, FB

Pacient si při příchodu na pohotovost vyjede lístek s pořadovým číslem podle kapacity pohotovostní služby.

„Vyvolávací systém následně začne vydávat informaci, že kapacita byla naplněna. A to proto, aby tam pak lidé zbytečně nečekali několik hodin a pak stejně nebyli z kapacitních důvodů ošetřeni," vysvětloval mluvčí nemocnice.

Ve FN Olomouc jsou v rámci lékařské pohotovostní služby (LPS) standardně v provozu dvě ordinace. „Personálně jede zubní LPS na maximum své kapacity a spíše i nad ni,“ zdůraznil Fritscher.

Ordinace jsou v provozu ve všední dny od 15 do 22 hodin a o víkendech a svátcích od 8 do 20 hodin.

Nemocnice nově zavedla možnost online sledování naplněnosti LPS. Koho rozbolely zuby a chce vyrazit do Olomouce ze vzdálenějšího místa, může prostřednictvím webové aplikace předem zjistit, kolik pacientů sedí v čekárně, přesněji, kolik lístečků už vydal vyvolávací systém.

Sledování virtuální fronty je možné na webu Fakultní nemocnice Olomouc.

V noci jen na urgent

Od letošního června už zubní pohotovost na klinice FN, kde v rámci Olomouckého kraje fungovala jako jediná non-stop, neslouží v noci. V případě život ohrožujících stavů, úrazů nebo krvácení z dutiny ústní je pacientům k dispozici pohotovost na Oddělení urgentního příjmu nemocnice.

Omezení zdůvodnila nemocnice personálními a kapacitními důvody. Zubařům už taky docházela trpělivost se zneužíváním pohotovostní ordinace i chováním některých návštěvníků. Personál se opakovaně potýkal s opilci a agresivními pacienty, kteří je ohrožovali.

„V nočních hodinách budou ošetřeni vždy výhradně pacienti v život ohrožujících stavech, po úrazech či s krvácením. Tyto stavy budou mimo pravidelnou ordinační dobu naší kliniky a mimo provozní dobu zubní pohotovosti ošetřeny v prostorách Oddělení urgentního příjmu,“ zdůraznil již dříve přednosta Kliniky ústní, čelistní a obličejové chirurgie FN Peter Tvrdý.

„Neakutní případy budou dále kategoricky odkazovány na běžné ordinační hodiny, případně ke svému praktickému zubnímu lékaři,“ dodal.

Přijímá jen jedna ordinace v Přerově

Kdo nemá praktického stomatologa, má smůlu. Nové pacienty zubaři až na výjimky neberou. Aktuálně podle internetových stránek stomatologické komory přijímá v Olomouci nové pacienty jedna lékařka. Dále pak jedna ordinace v Přerově a v okresních městech Olomouckého kraje jinak nikdo.

Podobně nepříznivá je situace v sousedních krajích. Aktuální informace najdou zájemci například na webu České stomatologické komory. Obrátit se mohou také na svoji zdravotní pojišťovnu.

Nával pacientů ze sousedních regionů

V rámci Olomouckého kraje funguje LPS v oboru zubní lékařství také na Šumpersku a Jesenicku, a to ve spolupráci s oblastní stomatologickou komorou o víkendech a svátcích v době od 8 do 12 hodin.

Aktuální rozpis služeb zubařů v obou okresech je k dispozici na tomto odkazu (portál Olomouckého kraje): .

Podle vedoucího odboru zdravotnictví Krajského úřadu Olomouckého kraje Bohuslava Koláře funguje stomatologická LPS v Olomouckém kraji v rámci dostupných kapacit dobře.

„V Olomouckém kraji to funguje. Pro tři jižní okresy ve Fakultní nemocnici Olomouc a pro dva severní v omezené míře o víkendech a svátcích v jednotlivých ordinacích,“ reagoval Kolář.

Zároveň poukázal na to, že pohotovosti v Olomouckém kraji často zahlcují pacienti ze sousedních regionů, kde kraje mají nastaveny vlastní systémy fungování LPS.

Pro informaci Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně zajišťuje zubní pohotovost o víkendech a ve svátcích v době od 8 do 13 hodin.

Komora navrhuje poplatek 200 Kč

Na zubní i všeobecné pohotovosti platí pacienti poplatek ve výši 90 korun. Jak zaznělo na posledním sjezdu České lékařské komory, výše poplatku je podle komory velmi nízká, neplní svojí regulační funkci a nepřispívá ke snižování přetíženosti LPS. Komora navrhuje zvýšení na 200 korun, i když výši poplatku nepovažují lékaři za nejdůležitější problém trápící pohotovosti v době, kdy se rozpadl systém lékařských pohotovostí.