„Žádost o dotaci pro výstavbu plovárny jsme na ministerstvo školství podali. Nyní čekáme, zda uspějeme,“ řekl prostějovský místostarosta Zdeněk Fišer. O peníze ze zdrojů určených pro školy žádá radnice s ohledem na to, že nový padesátimetrový bazén má využívat nejen veřejnost, ale také plavecké kluby.

„Na přestavbu koupaliště je v rozpočtu města přichystáno patnáct milionů korun. Realizace projektu může přijít až na čtyřicet milionů korun. Bez dotace se do akce pustit nemůžeme,“ připomněl místostarosta Fi­šer.

Plovárna v Kostelecké ulici hostila plavce naposledy v roce 2006.

„Chodila jsme tam s dcerou ráda. Stále mě mrzí, že to koupaliště zavřeli,“ uvedla třicetiletá Hana, která bydlí v nedaleké Fandrlíkově ulici. Projekt obnovy plovárny se jí líbí. Přesto se zamýšlí, zda se má uskutečnit právě nyní. „Vím, že stát nemá peníze ani pro důchodce. Možná by to chtělo počkat, až se začne dařit líp,“ myslí si.

V roce 2006 zorganizoval Lukáš Slouka, dřívější šéf prostějovské Strany zelených, petici za zachování dosluhujícího koupaliště v Kostelecké ulici. Pustnoucí areál následně jeho vlastníci (Sokol I Prostějov) nabídli za zhruba osmnáct milionů korun městu. To na nabídku přistoupilo.

Vykoupete se v Kostelecké dřív než v přehradě?

Před volbami do obecních zastupitelstev špičky radnice slíbili, že na ploše vystaví moderní plovárnu. „Lidé se v ní vykoupou dřív, než v přehradě,“ řekl loni na podzim Miroslav Pišťák, dnes už primátor Prostějova.

Přehrada se má napustit příští rok na jaře. Podaří se starostův slib dodržet? „Pokud se začne stavět letos koncem května, pak bude plovárna příští sezónu v provozu,“ reagoval místostarosta Zdeněk Fišer.

Situace s penězi na ministerstvu školství však záruku výstavby nedává. Ministr Josef Dobeš před pár dny popsal, že jen tento rok by měli přijít o 4,4 miliardy ko­run.