Majitel zmrzlinového ráje Lukáš Ráb nepolevuje a klidně splní zákazníkům i nevšední přání. Výdejové „okénko“ otevírá každý víkend. Na jaře to však vypadalo, že Zmrzlinárium, které nápaditostí nemá v Olomouckém kraji obdoby, padne za oběť koronaviru.

„Soustředíme se na nejpopulárnější zmrzliny. Průřez toho nejlepšího, co jsme doposud vymysleli. Nechybí Raffaelo, Mozart, Zmrzlinárium,“ vyjmenovává TOP 3 z rozmanité nabídky zmrzlinových variací.

Na tento víkend chce repertoár obohatit o rakytníkovou a jiné vitamínové bomby. Jsou potřeba.

„Zaměřujeme se na zmrzliny s vysokým podílem ovoce. Kromě rakytníku bude tento víkend i marakuja,“ ukazuje připravené mražené ovoce.

Vypalování pařezů v plumlovském kempu Žralok
VIDEO: Fukar a oheň. "Cimrman" z Plumlova použil na pařezy geniální zlepšovák

Jeho ovocné sorbety ho obsahují až 85 procent. „Chci, aby zákazník dostal za své peníze to nej,“ usmívá se s mixérem v ruce.

Má důvod. Fanoušci zmrzliny zima nezima nezradili. I když jsou „okénkové“ tržby minimální, je vděčný i za to.

„Na jaře jsem byl přesvědčen, že je konec. Lidé doma zavření, my zavření,“ ohlíží se za březnem a dubnem.

Měsíčně 100 tisíc na provoz

V podniku, který má v nájmu, právě dokončil rekonstrukci za tři čtvrtě milionu korun.

„Na účtu zbylo jen pár desítek tisíc. Naštěstí jsme neměli žádné dluhy a situace se zlepšovala. Zmrzlinová sezona nastupovala. Květen to naštěstí zlomil,“ vzpomíná.

Měsíčně potřebuje na provoz 100 tisíc korun. To už Zmrzlinárium na přelomu jara a léta vydělalo. Lidé opět chodili a se zmrzlinou si vychutnávali znovu nabytou svobodu. Fanouškům už chyběla nejen vlajková loď Zmrzlinárium, kde je pět kombinovaných příchutí. Dopřávali si turecký med, mléčnou rýži či zemitou řepu se skořicí.

„Léto bylo fajn. Celé prázdniny. Provoz nyní táhneme z léta. Co teď vyděláme, stačí na čtvrtinu nájmu. Krize byla i na podzim. To už jsme taky ztráceli optimismus,“ popisuje dopady restrikcí.

„Pomoc státu? S Covid Nájemné 2 jsem se otravoval několik dní. Ke vzteku. Chtěli podnikatele odradit, ať nic nechtějí, tak mi to připadalo,“ zlobí se.

Očkování proti covidu v prostějovské nemocnici. Ilustrační foto
Očkování v Prostějově pokračuje, příští týden vyrazí do akce i mobilní týmy

Chcete okurkovou? Vyrobím

Zmrzliny s příběhem nabízí přes výdejové okénko od pátku do soboty. Únor není navíc zmrzlinovým měsícem.

Své zákazníky si i přes roční období a omezené možnosti nouzového stavu hýčká. Čile komunikuje přes sociální sítě a reaguje na jejich přání.

„Paní prosila, jestli pro ni neudělám jablko se skořicí. Měla ho mít! Chcete okurkovou? Dobře, vyrobím. Minimum je dvě kila. Za tři stovky je to vaše,“ nabízí možnosti.

Řádové sestry. Ilustrační foto
Modlitba střídá modlitbu. Jak se žije řádovým sestrám v kroměřížském klášteře?

Kuchař-cukrář Lukáš Ráb vloni zaznamenal solidaritu lidí, kteří přicházeli na kopečkovou či pro vaničku pochoutky, aby oblíbeného zmrzlináře v nouzi podrželi. Vyjadřovali mu podporu.

„Byli ale i tací, kteří nás udávali, že je před dveřmi fronta a lidi nedodržují rozestupy. Vadilo, že nám lidé fandí,“ ohlíží se trpce podnikatel, který jako zástupce italské firmy vyrábějící suroviny pro řemeslnou zmrzlinu učí ostatní, jak správně vyrábět chladivou pochoutku.