„Letos se od nás ze školy zapojily studentky třetích a čtvrtých ročníků. Soutěží v kategorii nazvané Alternativní materiály a třeba s kolekcí Byzanc v kategorii Lesk a bída," nechala se slyšet Hana Mrázková, učitelka praktických cvičení střední školy Art Econ.

Módní tvůrci soutěžili ve čtyřech kategoriích, v nichž se představovali jednotlivci i celé školy. Tvůrci jedinečných modelů dostali za úkol ztvárnit alternativní materiály, kruhy z duhy, čtvero živlů nebo lesk a bídu.Zlatá jehla 2014 v Prostějově

„Soutěžící se k nám pravidelně vracejí, máme například pravidelné soutěžící z Prahy, Červeného Kostelce, Jihlavy, Prešova a pátým rokem k nám jezdí mladí módní tvůrci z Rakouska," nechala se slyšet ředitelka střední školy Art Econ Ilona Raková.

Kolekci Deštníky do každého počasí dovezla do Prostějova Veronika Straková. Důmyslně řešené oděvy, které byly vytvořeny z deštníků tvořila dva měsíce.

„Kolekci jsem chtěla mít v červené barvě. Deštníky jsem doma rozložila a plášť našila na oděv a konstrukci jsem zkracovala, aby dostala tvar deštníku. Nejtěžší bylo vytvořit deštníkovou sukni," popsala Veronika.

Michala Raclavská ze Štemberka zase vytvořila kolekci, při níž se inspirovala hábity byzantských panovníků.

„Chtěla jsem šít z brokátu, ale ten nebyl příliš k sehnání. Nakonec jsme jej nahradili lehčím materiálem, který je brokátu podobný," ukázala na kabátky se zlatým lemováním.

Kdo si odnesl prvenství?

O tom, kdo se stane vítězem rozhodovala čtyřčlenná porota složená z odborníků i laické veřejnosti.

Kromě zástupkyň společností AMF Reece a Tonak o vítězích rozhodovala senátorka Božena Sekaninová a náměstkyně primátora Ivana Hemerková.

Prvenství si odnesly kolekce z ručního papíru Když kvete čaj střední školy Art Econ, do detailu propracovaná kolekce Krohománie či kovově lesklá kolekce Audience inspirovaná Londýnem prostějovské Střední školy designu a módy. Cenu poroty si odnesla kolekce Stín katedrál a diváky zaujala kolekce Infinity reflection – Haute couture Jany Drábkové z Nového Bydžova.

Soutěží plný sál doprovázel moderátor Petr Zakopal a zazpívat přijeli finalistka Superstar Markéta Konvičková nebo finalista Hlasu ČeskoSlovenska Daniel Mrózek.