Na programu zastupitelstva je však obvykle kolem dvaceti bodů. K některým bodům se pak táhnou také více než desetiminutové diskuze. Výsledkem tak je pak zasedání trvající od jedné hodiny odpoledne až do půlnoci. V některých případech se však jednání protahují ještě více. Alena Rašková však uvedla, že rada počítala i s možností, kdy by se vše projednat na pondělním zasedání nestihlo.

„V takovém případě by se pokračovalo následujícího dne od devíti hodin ráno," vysvětlila primátorka s tím, že tento návrh rady budou ještě muset posoudit zastupitelé. Ti opoziční se k návrhu staví různě.

Co tak každý měsíc?

Například Jan Navrátil ze Změny pro Prostějov navrhuji jiné řešení, i když aktuální návrh radních přímo nezavrhuje.

„Spíš jsem pro to, aby se jednání zastupitelstva konalo každý měsíc. Na druhou stranu je pravda, že v pozdních hodinách už to člověku nemyslí a změna navrhovaná změna tak úplně na škodu není," dodal opoziční zastupitel, který se vyjádřil také k důvodům, kvůli nimž se zastupitelstva protahují i na dvanáct hodin.

„Pokud by docházelo k předkládání úplných materiálů, byla by jednání kratší. Chceme pouze informace k projednávaným bodům," vysvětlil svůj postoj Jan Navrátil. Upozornil však na problém, který by podle něj převedením jednání na následující den mohl nastat.

„Podle mě se může stát, že řada neuvolněných zastupitelů bude muset do práce a na jednání nedorazí," doplnil.

Vědomí jsou si toho i zástupci koalice.

„Ano, může se to stát," reagoval náměstek Jiří Pospíšil na dotaz, zda se nebudou množit případy, kdy zastupitelstvo nebude pro nízký počet přítomných usnášeníschopné.

Dodržujme jednací řád, radí Matyášek

Zastupitel za TOP 09 Aleš Matyášek podle svých slov nemá s návrhem rady města problém. Doporučuje však, aby se problémy s dlouhým jednáním řešily jinak.

„Myslím, že by se mělo dostat na skutečné příčiny, které k prodlužování zastupitelstev vedou. Diskutující obvykle hovoří dvě minuty, stává se ale, že pak jejich příspěvek další členové zastupitelstva komentují bez přihlášení do diskuze. Kdyby se celkově dodržoval jednací řád, nebyl by problém," uvedl.