K ohni vyjížděli hasiči krátce před sedmou večer.

„Na místo vyrazili profesionálové z Prostějova a dobrovolní hasiči z Držovic a Vrahovic. Po příjezdu zjistili, že hoří nejen včelí úl, ale i okolní tráva na ploše o rozměrech pět krát deset metrů. Požár zlikvidovali během několika minut," shrnula mluvčí hasičského záchranného sboru Vladimíra Hacsiková.

Policisté hledají žháře, aby mu sdělili obvinění z trestného činu poškozování cizí věci.

„Majiteli vznikla škoda kolem třiceti tisíc korun," doplnil policejní mluvčí Josef Bednařík.

Požár vzbudil mezi včelaři i místními značný rozruch.

„Je to už taková vzácnost, když někdo chová včely. Když shoří včelstvo, je to tragédie," komentovala událost jedna z obyvatelek Držovic.

Ve čtvrtek však včely naštěstí k úhoně nepřišly. Majitel včelína se už před několika lety kvůli zdraví chovu vzdal a na zahradě měl jen prázdné úly. Teď už ovšem na jeho životní dílo nikdo nenaváže.

Včelaři a počasí

Včelaři vidí v zapálení úlu pustý vandalismus. Jim samotným přináší problémy počasí letošního jara.

„Potíže jsou kvůli současným vysokým teplotám a suchu. Zimu jinak včelstva přežila poměrně dobře. Velké mrazy jim nevadí, pokud mají dost výživy. Je také dobré, pokud se mohou během zimy dvakrát třikrát proletět," zmínil se prostějovský včelař Radek Vymazal.

Počasí sice neškodí přímo samotným včelám, ale ztěžuje jim sbírání medu.

„Jestliže je sucho a teplo, zasychá v květech nektar a potom nemedují," vysvětlil včelař s tím, že jeho svěřenkyním vadí i větrné počasí. „Například minulou sobotu, kdy svítilo slunce a foukal silný vítr, to pro včely nebylo vůbec dobré," podotkl Vymazal. Malými křidélky totiž s větrem bojují jen obtížně.

Sucho není vhodné ani pro opylování květů. Zaschlá pylová zrnka totiž nevyklíčí a nedají plodům uzrát. Včelařům by tak nejvíce pomohl mírný déšť. „Pokud teď sprchne do kvetoucí řepky, bude to ideální. Ale žádné velké přívaly, snad bude pršet rozumně," doufá včelař.