„Zatím to vypadá, že se řepa vydařila. Je jí dost a má hodně cukru,“ pochvaloval si předseda zemědělského družstva Moravan v Domamyslicích Zdeněk Toufar. Trápí jej jen to, že vysoké kvalitě neodpovídá výkupní cena.

„Dostáváme peníze za tunu a dodávky jsou nasmlouvané několik let dopředu. Takže už několik let je cena stejná. A stejně jako u jiných zemědělských produktů je poměrně nízká,“ posteskl si předseda.

Pokud vydrží počasí, mohla by být situace pro zemědělce ještě lepší. Pozdní odrůdy totiž ještě narostou.

„Teď se sklízí ranější odrůdy, u těch pozdních se při dobrém počasí ještě zvýší cukernatost i objem,“ uvedl Augustin Kohoutek z prostějovské Agrární komory. Připomněl i starou pranostiku o tom, že svatá Hedvika do řepy medu nalívá. Do poloviny října mají tedy zemědělci ještě čas.

Slunečné dni svědčí i strojům. „Počasí je pro sklizeň ideální. Mechanismy mohou bez obtíží do polí a řepa není zahliněná,“. Také pro skladování je sušší počasí lepší. Mokrá řepa se totiž může zapařit a začít hnít.

Spokojenost s řepou neskrývají ani cukrovarníci.

„S loňským rokem se cukernatost nedá vůbec srovnat. Pohybuje se nad šestnácti procenty, což je velice dobré. Když je nízká cukernatost, objevuje se v řepě mnoho jiných látek, které se pak musí odstraňovat,“ uvedl ředitel vrbáteckého cukrovaru Václav Řehák.

Cukr však díky dobré úrodě nezlevní. Konečnou cenu kilového balení v obchodě totiž určují nadnárodní společnosti a obchodní řetězce. (pam)