„Máme tu nejvíc vzorku v historii. Loni jsme měli sto čtyřicet osm a mysleli jsme si, že je to strop. Letos však máme sto šedesát dva vzorků celkově, tedy v kategoriích zelí, okurky, přílohové zeleniny, marmelády, kompoty a v kategorii jiné. Tam máme věci, které se nedají moc zařadit jako klobása nebo ořechové škvarky. No a navíc máme ovocné medy," vyjmenoval předseda víceměřických zahrádkářů a pořadatel zeliády Petr Buriánek.

Organizátor celé akce taky řekl, proč počet vzorků stále roste: „Skoro každý má nějakého známého, který se o akci dozvěděl a přihlásil se. No a dnes můžeme říct, že soutěžící jsou z celého Prostějovska."

Nezahálel ani sám pan Buriánek, který soutěžil se čtrnácti vzorky. Já tady mám čtrnáct vzorků. Dělám to hlavně proto, že kdyby se lidi sekli a nechtěli nám nic dát do soutěže, tak aby bylo co hodnotit," zdůvodnil svou účast v soutěži Petr Buriánek.

O pochutiny byl velký zájem i mezi návštěvníky, kteří také trhali rekordy.

„Máme tu i dost lidí, co přišli koštovat. Tolik jich tu snad nikdy nebylo. Měli jsme připravených osmdesát míst a ty jsou obsazeny," usmíval se spokojeně Petr Buriánek.

Nádhera, navíc mi chutná

Spokojeni byli i samotní degustátoři. „Je to tu úplná nádhera, navíc mi chutná. Jsem tu po deváté a je tu zase hodně lidí, dobrá nálada. No prostě pohoda," říká pravidelný návštěvník zeliády Jaroslav Horák zvaný Včelka.

K němu se připojila i Zdeňka Dosedlová: „Je to tu vynikající, ale zatím jsem hodnotila jen sladké. Jsem tu s dětmi a pro ně okurky a zelí nejsou."

Svým potomkům dal přednost v degustaci také opodál stojící tatínek Kamil: „Já jsem toho taky moc neochutnal, protože zatím chutnaly děti, ale udělovaly samé jedničky a dvojky. Jinak atmosféra je tady opravdu úžasná."

A jak vlastně vypadalo hodnocení? Nebyla to žádná věda, vzduchem létaly známky jako ve škole.

„Návštěvníci hodnotí, tak že musí oznámkovat celou kategorii. V přílohách je třeba dvaatřicet vzorků, a tak musí degustátor dvaatřicet vzorků ohodnotit, a to známkami jako ve škole od jedničky po pětku. To pak zprůměrujeme a nejlepší je vítěz," prozradil předseda zahrádkářů.

Zrod v hospodě

Ten sám má k akci hluboký vztah, protože byl u samotných začátku zeliády.

„Tento ročník je už devátý. Je to takové moje dítě, byl jsem u zrodu. Původně to probíhalo v Dřevnovicích, ale jen v malém. Chlapi se domluvili v hospodě, potom to zaniklo. My jsme to udělali ve Víceměřicích, udělali jsme akci propagaci. Vzorky se postupně navyšovaly až na dnešních sto šedesát," zavzpomínal Petr Burianek.

Kategorie a zastoupení jednotlivých vzorků

Marmelády – 37

Přílohová zelenina – 32

Okurky – 30

Kompoty – 29

Zelí – 23

Ovocné medy – 4

Jiné – 7

Výsledky

Přes devadesát návštěvníků, odevzdaných celkem 163 degustačních lístků, ze kterých vzešlo pořadi:

Zelí 
1. Lubič Marek (Čelčice), 2. Novotná Alena (Víc.), 3. Vránová Marie (Víc.)

Okurky 
1. Horáková Jarmila (Víc.), 2. Mlčochová Vlasta (Olšany), 3. Vydláková Iveta (Víc.)

Přílohy 
1. Minátová Jarmila - nakládané cibulky (Domamyslice), 2 .Kubíčková Dagmar - sterilovaná kapie(Doloplazy), 3. Novotná Pavla - kápie v kysaném zelí (Vic.)

Kompoty 
1. Ševčíková Jarmila - meruňkový (Víc.), 2. Buriánek Petr - švestkový (Víc.), 3. Nemelová Pavla - dýně s ananasem (PV)

Marmelády 
1. Foltýnová Miroslava - jahodová (Němčice n.H.), 2. Mlčochová Vlasta - meruňková (Olšany), 3. Novotná Pavla - malinová (Víc.)

Medy 
1.Pulter Jiří - lipový (Pivín), 2. Horáková Jarmila - bezinkový (Víc.), 3. Onderčínová Miroslava - pampeliškový (Víc.)

Ostatní 
1. Buriánková Marie - ořechové škvarky (Dřevnovice), 2. Brandstetterová Růžena - kandovaná dýně (Víc.), 3. Všianská Jana - pečený čaj (Čelčice)

(Víc.) = Víceměřice