Podle některých studentů jsou státní maturity cestou špatným směrem. Na jejich názoru od loňského roku mnoho nezměnila ani kampaň ministerstva školství.

„Chápu, že česky by měl umět dobře každý středoškolák, ale přijde mi absurdní, že při své specializaci musím znát dějiny světové literatury stejně dobře jako gymnazista," podivovala se budoucí zdravotní sestra Jana.

Stejně jako všechny ostatní ji ještě čekají testy z cizího jazyka nebo matematiky. V polovině měsíce pak usednou maturanti před odbornou komisi, při skládání ústní zkoušky.

Ačkoli se podařilo od loňského roku odstranit většinu administrativních problémů, učitelé z nové podoby maturit stále nadšeni nejsou.

„Cermat už chyby nedělá, ale pořád je to obrovský a podle mého názoru zbytečný moloch. Prvotním cílem těchto maturit bylo zajistit srovnatelnou úroveň maturantů a dát vysokým školám podklady pro přijímací zkoušky. Ale vysoké školy k tomu obvykle nepřihlíží a vybírají si studenty podle vlastních kritérií," vysvětlil zástupce ředitele Gymnázia Jiřího Wolkera Michal Müller.

Pár nedopatření se našlo

I když Cermat na doladění systému pracoval, přeci jen se mu nepodařilo zbavit se drobných nedopatření.

„Tady těch formulářů jsem dostala o dva méně. Ono to naštěstí nevadí, protože jsou dva nemocní, ale ty papíry tady měly být," postěžovala si zadavatelka na zdravotnické škole.

„Tak to je buď chyba, nebo na Cermatu ví víc než my," komentoval situaci s úsměvem zástupce ředitelky Střední zdravotnické školy Martin Mokroš. Jeho další postřehy už tak úsměvné nebyly.

„Den před začátkem maturit spadl Cermatu systém. Měli jsme i problémy se smlouvami pro některé komisaře, takže hrozilo, že budou pracovat zadarmo," popsal situaci pedagog.

Moloch, který stojí stovky milionů

Onen zmiňovaný moloch je také poměrně drahý. V celé republice se totiž za státní maturity, podle většiny oslovených učitelů, vyhodí oknem stamiliony.

„Náklady na maturitu dosahují v tuto chvíli na částku necelých 190 milionů korun. V částce ale není započítán podzimní zkušební termín, jehož náklady jsou závislé na počtu maturantů, kteří se k němu přihlásí," sdělil ČTK mluvčí centra pro přípravu maturit Cermat Petr Habáň.

Celkové náklady by se tak podle něj měly vyšplhat na asi 207 milionů korun. To že jsou státní maturity zbytečně vyhozenými penězi konstatovali ostatně i úředníci provádějící audit na ministerstvu školství. Povolal je na sebe bývalý ministr školství Josef Dobeš. (pam)