Dnes edukační sestra pro diabetiky prostějovské nemocnice, která dříve pracovala na chirurgii nebo v kožní ambulanci, nastoupila na diabetické oddělení po mateřské dovolené.

„Tehdy přišlo dilema, kam se vrátit do práce, protože u mé prvorozené dcery zjistili ve třech letech diabetes prvního typu,“ vzpomíná Lenka Prokopová.

Stravování bylo pro zdravotní sestru z počátku velkým oříškem. Začala tedy studovat knížky, zjišťovat informace na internetu a jezdit na přednášky.

„Je to až neskutečné, jak se naše pocity s maminkami nových dia dětí shodují. Vše se vrátí a já mám pocit, že se těmto malým pacientům a jejich maminkám musím věnovat, dokud mě budou potřebovat,“ řekla.



Půl roku po zjištění diabetu u dcery začala Lenka Prokopová vymýšlet recepty, které by byly vhodné právě i pro tyto pacienty.

„V té době jsme sladké do stravy nezařazovali a všechny oslavy a svátky se trávily nad stolem se zeleninou. Pamatuji si, když jsem na první adventní neděli přinesla na stůl malé perníčky ozdobené čísly jako adventní kalendář. Ty nadšené oči tříletého děvčátka mě motivovaly k dalším pokusům,“ usmívá se Lenka Prokopová.

Od té doby, už asi jedenáct let navrhuje Lenka Prokopová dia recepty a v kuchyni neustále s novými sladidly vytvořené recepty zdokonaluje.

„Přibližně jich může být kolem třiceti. Moje inspiraci vychází ze starých receptů po babičce, z časopisů a internetu. Zajímám se o množství tuku, ten dokáže v krvi nadělat pěknou paseku, s ostatními ingrediencemi už si poradím,“ vysvětluje Lenka Prokopová postup.

Díky prostějovské nemocnici vznikla brožura Dia recepty – zdravé pečení z přírodních sladidel se sedmnácti recepty Lenky Prokopové. Ta se ale nezaměřuje jen na sladká jídla.

„Kromě sladkých pokrmů moc ráda experimentuji i s hlavními jídly. Snažím se využívat potraviny s nízkým glykemickým indexem jako jsou různé typy zeleniny, luštěnin, quinoa, pohanka, jáhly, mungo fazole nebo cizrna,“ vyjmenovává Lenka Prokopová.

Dodala pak, že největší odměnou práce jsou spokojené maminky, které už mohou v noci v klidu spát a dokáží se už samy vypořádat s novým režimem a usměvavé děti, které Lenka Prokopová potkává v Inzulínku, což je sdružení diabetických dětí z okolí Prostějova, Olomouce, ale i z jiných blízkých krajů.