S návrhem přišla lidovecká zastupitelka Zuzana Bartošová (KDU-ČSL).

„Žádala jsem digitalizace v projektové dokumentaci. A hlavně využití zámku – Dovedu si představit, že by se ze zámku mohlo stát místo trávení času pro veřejnost i třeba podnikatele. Dá se taky uvažovat o propojení zámků v Prostějově, Ptení a Čechách pod Kosířem,“ uvedla předkladatelka. Pochopení se však příliš nedočkala.

ČTĚTE TAKÉ: Kam o víkendu? Na metal, ostatke či karnevaly

Půjdu do toho s ní!

„Museli bychom řešit náklady v řádech desítek, stovek milionů. Záměrem města je zámek prodat. Měli bychom navíc přednostně investovat do majetku na území města,“ oponoval jí radní Bedřich Grulich (ČSSD).

Vzácně se tak shodl i s některými opozičními politiky.

„Máme dost svých problémů a nedostatek prostředků na jejich řešení,“ uvedl třeba František Froml (Změna pro Prostějov).

„Pokud by do přeměny zámku doktorka Bartošová šla, dejme jí ho na dvacet let za dvacet haléřů. A půjdu do toho s ní,“ nešetřil ironií Tomáš Blumenstein (ODS).

Jediné podpory se během debaty dostalo ze strany Václava Koláře (TOP 09). Ten poznamenal, že než čekat na investora, mohlo by dojít k opravám zámku formou mezinárodních brigád.

„Ty by mohly pomoct, není to úplně bez šance. Na prvním místě by však měl být prodej,“ uvedl zastupitel a zároveň bývalý ředitel reálného gymnázia.

Byty i pivovar

Jenže prodat zámek se dlouhodobě nedaří. V minulosti už se sice našli zájemci o předělání památky na byty nebo pivovar, plány však pokaždé zkrachovaly.

Obec Ptení pak sama na sebe břemeno desítky let chátrajícího objektu vzít nechce, opakovaně odkoupení nemovitosti odmítla. Slovy starosty by však obyvatelé obce opravu uvítali.

„Prioritou by byla existence domova pro seniory, protože ten v obci chybí. O tom ale nikdo moc neuvažuje. My budeme každopádně rádi za jakékoli využití,“ uvedl pro Deník starosta Jiří Porteš.

ČTĚTE TAKÉ: Nové výstavy i akce. Na zámku v Čechách pod Kosířem vrcholí přípravy na druhou sezónu