„Horní část domu byla ve velmi špatném stavu a proto statik doporučil ubourání zdí zhruba do úrovně parapetů oken prvního patra. To pak bude znovu postaveno v původní podobě, včetně střechy," vysvětlila Eva Vidličková, která má v olomoucké pobočce Národního památkového ústavu na starosti Prostějovsko.

To nejcennější z obou domů na rohu Demelovy ulice a náměstí Svatopluka Čecha by mělo zůstat zachováno.

„Přízemí, kde je i místnost zaklenutá křížovou gotickou klenbou s cihlovými žebry, se přestavovat nebude," ubezpečila Vidličková.

Majitelka situaci komentovat nechce

Dům v havarijním stavu koupila koncem roku 2010 prostějovská podnikatelka Lenka Skácelová. Ta se však k jejich osudu nechce vyjadřovat.

„Svoje soukromé aktivity nebudu po špatných zkušenostech v médiích zveřejňovat. Nezlobte se," reaguje na otázky týkající se židovských domů.

Když objekty před rokem a půl přebírala od města, připomínal jejich interiér scénu k hororovému filmu. Střecha, jíž bylo vidět oblohu, v prvním patře chybějící kusy zdí a zřícené stěny kvůli zatékající vodě. Jinde zase váhu podmáčeného zdiva nesly pouze masivní zárubně dveří. Rozmočené stropy prorazily cihly ze sesutého komína a prkna i trámy visely v girlandách do přízemí.

Dům v Demelově ulici - stav v říjnu 2010

Snímek z útrob domu v Demelově ulici pořízený v říjnu 2010. Jak vypadaly jiné místnosti? PODÍVEJTE SE NA DALŠÍ FOTOGRAFIE

Neutěšený osud židovských domů

Židovské domy tak potkal stejný osud, jako mnoho památek, kterých se po revoluci, před třiadvaceti lety stát zbavil.

Do poloviny osmdesátých let mělo v rohovém domě prostory prostějovské muzeum, na což ještě donedávna upomínal nápis Galerie na fasádě. Už tehdy se však muzejníci museli v souvislosti s havarijním stavem stěhovat.

Nemovitosti od státu získalo město, a to je předalo Pravoslavné církvi, která slíbila, že domy opraví. Slibu však nikdy nedostála a nesplněné závazky musel řešit soud.

„V dubnu roku 2007 rozhodl o jejich navrácení do majetku města," uvedla městská právnička Alexandra Klímková. K fyzickému předání však došlo zhruba o rok později na základě exekučního příkazu k vyklizení.

Hledání zájemce a další zanedbávání

Radnice okamžitě nabídla domy ke koupi někomu, kdo je opraví. Dlouho však nemohla najít vhodného zájemce.

„Několik potenciálních kupců se sice ozvalo, nabízeli však, že budovy zrekonstruují v horizontu deseti let. To je ale pro nás příliš dlouhá doba," nechal se před čtyřmi lety slyšet tehdejší místostarosta Miroslav Pišťák.

Radní doufali, že se zájemce brzy najde. V domě tak neprovedli ani nejnutnější opravy, jako například zajištění střechy. Do místností tak další dva roky pršelo a padal sníh.

„Na malou opravu už bylo pozdě a na velkou nemělo město prostředky," tvrdí mluvčí magistrátu Jana Gáborová. Radní odhadli náklady celkové rekonstrukce na několik desítek milionů. K této investici se však nikdy neodhodlali, protože nebylo jasné, k čemu by pak mohlo město domy využít.

V roce 2009 o ně projevila zájem Lenka Skácelová. Jednání o prodeji se pak táhla další rok. Ve smlouvě dostala od města podmínku, že domy opraví do pěti let. Nyní, už dávno po pomyslné dvanácté hodině, tak mají možná poslední šanci.