Zdeněk Mader, starosta Čech pod Kosířem, se schvalování osobně účastnil a neskrýval svou radost. „Chci všem poděkovat, rozhodnutí zastupitelů bylo jednohlasné,“ uvedl Mader.

„Myslím si, že kultura na Hané z toho bude mít prospěch minimálně desítky let,“ podotkl starosta. „Konečně se z depozitářů muzeí dostanou na světlo a před oči návštěvníků exponáty, které přiblížují charakteristické prvky života na střední Moravě,“ uvedl Zdeněk Mader.

„Samozřejmě, že jsem byla pro,“ komentovala svou volbu krajská zastupitelka Jitka Chalánková z Prostějova. Jak poznamenala, areál v Čechách pod Kosířem je unikátní symbiózou historické památky a parku anglického typu a měla obavy, aby neskončil zchátralý či uzavřený veřejnosti v rukou soukromého vlastníka.

Peníze na jeho nutnou rekonstrukci bude chtít krajský úřad získat i od Evropské unie. Studie, jak panské sídlo smysluplně využít, má být hotova do konce října.

„Pokud vím, je park v Čechách předchůdcem věhlasného parku v Průhonicích,“ podotkla Chalánková. „Co v panském sídle bude, to naznačí předběžná studie, která má být hotova do konce října,“ potvrdila zastupitelka.

Starosta Čech si však uvědomuje, že vše nepůjde až tak rychle. „Rekonstrukce bude nákladná, bude to běh na dlouhou trať,“ dodal Zdeněk Mader.

Využití areálu

Koncepci, jak zámek využít, již dříve naznačili muzejní pracovníci. „V zámku by mohla mimo jiné vzniknout jedinečná výstava života Hanáků, která na střední Moravě palčivě chybí,“ podpořila Maderova slova Miloslava Hošková, ředitelka Olomouckého vlastivědného muzea.

V interiérech má být dále expozice věnovaná původním majitelům zámku, rodu Silva-Taroucců, a bude zde svými díly zastoupen také Josef Mánes a další malíři Hané. Počítá se přitom také s přírodovědnou výstavou zaměřenou na okolní krajinu a park. Nejzajímavější komerční efekt pak slibuje uvažované hotelové ubytování a restaurace.

Provoz

„Pokud bude chtít kraj využít objekt jako celek, potom bude stát rekonstrukce asi čtyřicet milionů korun,“ informoval další krajský zastupitel Pavel Horák.

Podle Tomáše Kocycha, tiskového mluvčího Olomouckého kraje, bude mít provoz zámeckého areálu nejspíš sezónní charakter. „Jednalo by se o období od dubna do října a na starosti ho bude mít nejspíš Vlastivědné muzeum v Olomouci,“ uvedl s tím, že roční provoz opravených budov bude stát zhruba osm milionů korun.

Jak poznamenal, v areálu bude zřejmě pracovat sedmnáct zaměstnanců, z nichž sedm má být stálých. K nákladům souvisejícím s údržbou parku dodal, že pokud by se jich zhostila obec, pak by kraj ušetřil osm set tisíc ročně.

Expozice i doprovodné akce by podle odhadů olomouckého hejtmanství měly do zvelebeného zámku v Čechách pod Kosířem přilákat až 25 000 návštěvníků ročně.