Hned první rok nabídl tři prohlídkové okruhy a především nové akce, které přilákaly tisíce lidí.

Do své druhé sezóny vstupovalo vedení zámku s obavami, které se naštěstí nepotvrdily. Nyní hlásí návštěvnost téměř padesát tisíc lidí.

„Do své druhé sezóny jsme vstupovali s obavami, jestli se v předešlém roce nejednalo pouze o návštěvnický boom způsobený otevřením do té doby veřejnosti nepřístupné památky a zdali návštěvnost rapidně v letošním roce neklesne,“ svěřil se kastelán Martin Váňa.

Stěhování historické parní lokomotivy, která stála před prostějovským hlavním nádražím, do muzea ČD v Lužné u Rakovníka.
Lokomotiva je pryč! Symbol prostějovského nádraží odstěhovali


A právě proto si i na rok 2017 v Čechách připravili hned několik novinek.

„Přibyl nový prohlídkový okruh – expozice Historická jízdní kola ze sbírek Vlastivědného muzea v Olomouci – a stávající okruhy byly významně obohaceny,“ uvedl Břetislav Holásek, ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci.

„Expozice filmů otce a syna Svěrákových byla v průběhu sezóny rozšířena o nový film, Po strništi bos, díky němuž se muzeum stává všeobecně známé nejen v rámci České republiky, ale i na Slovensku. Zámecký okruh pak rozšířil svou sbírku děl Josefa Mánesa o dosud neznámý portrét dvou šlechtičen, zapůjčený soukromým sběratelem,“ upřesnil Holásek

I ke stávajícím akcím přibyly mnohé další a to například divadelní představení Dívčí válka, Robin Hood, koncert skupiny Čechomor nebo kostýmované večerní prohlídky, během kterých zámek plně vyprodal svou kapacitu.

Pro školní kolektivy byla připravena pestrá paleta edukačních programů odehrávajících se na zámku, v expozici otce a syna Svěrákových i v parku.

První školní den v Čechách pod Kosířem
OBRAZEM: První školní den v Čechách pod Kosířem

Rekonstrukce pokračuje

V současnosti na zámku probíhají další rekonstrukční práce, které vedou k zvelebování a zatraktivnění zámeckého areálu, a již nyní se chystají novinky pro příští rok.

„Jsem rád, že se kraj podílí na opravě této významné památky. A také mě těší, že má zámek tak velký úspěch u návštěvníků a turistů,“ svěřil se hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

„K dnešnímu dni mohou zámecké prohlídkové okruhy vykázat návštěvnost přes 32 tisíc osob a akce konané zámkem nebo ve spolupráci s dalšími partnery navštívilo téměř 15 tisíc osob. Tím se dostáváme na celkové číslo 47 tisíc,“ dodal na závěr Břetislav Holásek.