Během uplynulého roku se podařilo uspořádat desítky úspěšných akcí, ale také se významně pokročilo v opravách. Vedení zámku hlásí i rekordní návštěvnost.

Velkým šokem pro všechny byl loňský požár, který vzbudil zájem o památku na území celé České republiky. Začátek roku byl tak hned ve znamení oprav vyhořelých prostor.

„Tím, že kvůli požáru byly vyprázdněny prostory bývalého dřevníku, vznikl požadavek tyto části Nízkého zámku sanovat a opravit je pro další využití. Po velkých opravách zde na konci sezóny vznikl velice zajímavý prostor pro kulturní akce menšího rozsahu,“ prozradil kastelán zámku Pavel Zástěra.

Zbožní muži z USA, Británie, Izraele, Rakouska a České republiky na místě starého židovského hřbitova v Prostějově
Dohoda: bývalý židovský hřbitov bude pietnější
V  prostějovském Společenském domě vystoupily dvě legendy ze zábav: skupiny Keks a Kontakt.
OBRAZEM: Bigbítové legendy Keks a Kontakt roztančily Prostějov

Obnova fasády

Při opravách došla na řadu i větší a neméně zajímavá kulturní místnost, konkrétně sklepní sál pod kavárnou.

V letošním roce zde dělníci dokončili cihlovou podlahu, opravili a zpevnili schodiště a vybudovali dostatečně velké pódium pro pořádání kulturních akcí.

„Snažíme se dosud nevyužívané prostory zámku průběžně opravovat. Rádi bychom je potom využívali při běžném provozu a také při pořádaných akcích,“ dodává kastelán.

Pro všechny, co se zajímají o dění na zámku, je jistě zajímavou informací, že v podzimních měsících započaly práce na první etapě obnovy nádvorní fasády Vysokého zámku dle projektu pana architekta Berana, která zahrnuje sanaci vlhkosti zdiva v přízemí zámku, což by nešlo řešit bez úpravy terénu.

Plumlovský zámek
Na plumlovském zámku opraví fasádu. Hotovo může být za pět let, i za třicet

Nárůst zájmu není náhoda

Dominantě Plumlova se dařilo i při akcích a to se odrazilo na celkové návštěvnosti.

„V letošní sezóně jsme se opět posunuli nemálo v návštěvnosti. Počet osob, které prošli letos pokladnou, se vyšplhal na dvacet pět tisíc. Do tohoto čísla se však nepočítají lidé, kteří přišli na akce bez vstupného,“ uvádí Pavel Zástěra.

Podle jeho slov není toto zvýšení náhodné a vše je výsledkem dlouhodobé a cílené propagační kampaně jak akcí, tak celého zámku Plumlov.

„Hlavně by však návštěvnická spokojenost nebyla možná bez nasazení dobrovolných pomocníků a herců amatérů, také mnoha spolupořadatelů akcí a přátel, kterým bych rád touto formou poděkoval,“ dodal závěrem kastelán památky. 

Silvestrovský ohňostroj nad Podhradským rybníkem v Plumlově
Letos bude. Můžete se těšit na plumlovský ohňostroj