„My určitě zavřené mít budeme," řekl jednatel společnosti Zlatá Brána v Prostějově Radovan Pilich. „Respektujeme rozhodnutí našich zákonodárců. A musím říci, že nám to nevadí, protože nejsme velké nákupní centrum. Navíc se nacházíme uprostřed města, jehož střed žije hlavně přes týden," uvedl jednatel.

Podle jeho slov chodí ve svátečních dnech nakupovat do Zlaté Brány mnohem méně lidí. Vedoucí zdejší prodejny Knihy Dobrovský Irena Zehnalová potvrzuje jeho slova. „Ve svátky obvykle žádné větší tržby nemáme, takže si myslím, že ani v pátek o nic nepřijdeme," řekla.

Následující sváteční den v listopadu však v prodejně mít otevřeno budou. „Tak je to teď pro nás taková kompenzace," doplnila Irena Zehnalová. V Olomoucké ulici v Prostějově sídlí prodejna Elektro Spáčil. Také zde musí podle zákona v pátek zavřít.

„Je to tak, otevřeme zase v sobotu. Ti, kdo nebudou mít směnu, si tak mohou užít prodloužený víkend, takže jsme rádi," uvedl prodavač z Elektra Spáčil David Vaňhara.

Nakoupit můžete v sobotu

Také hypermarket Albert v Plumlovské ulici v pátek zavře. Pracovnice zákaznické služby se na dotaz Prostějovského deníku omluvila za to, že zdejší provozovna nebude otevřená. „Nakoupit si můžete přijít zase v sobotu, budeme rádi," dodala. Některým lidem zavřené obchody vadí, některým je to jedno.

„Je mi líto prodavaček a prodavačů, kteří jsou v práci od rána do večera, a tak jim volno přeji," řekla Anna Neužilová z Prostějova a dodala: „Navíc vím, že v zahraničí mívají omezenou pracovní dobu i o víkendech, a myslím si, že je to tak dobře."

28.říjen je prvním svátkem, na který se zákon vztahuje. Kromě obchodních center a supermarketů musejí zavřít hobby markety i prodejny nábytku. Regulace se obchodníkům nelíbí. Odhadují, že čistá ztráta tržeb ze dnů zákazu prodeje bude napříč republikou okolo čtyř miliard korun.

Svaz obchodu a cestovního ruchu a Hospodářská komora již avizovaly, že podají ústavní stížnost.

„Ze strany státu hrozí další regulace, zákaz prodeje se může následně vztahovat na zbylé státní svátky a pak i na neděle. To považujeme za zcela nepřípustné. Obchodník by se měl sám rozhodnout, zda chce či nechce mít otevřeno a zda se mu to vyplatí či nikoli," uvedla Marta Nováková, prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Obchodníci poukazují právě na to, že na dopady zákona pocítí i menší podnikatelé v nákupních centrech, protože právě kvůli nejasnému výkladu zákona se mohou tato centra rozhodnout, zda zůstanou otevřená či kompletně zavřou. Za porušení hrozí obchodníkům pokuta až do výše 1 milionu korun.