Popelníčky zde však už nenajdete, zato přístroj na cigarety ano.

Opodál sedí trojice mužů a kouká u piva na tenis.

"Zákaz? Mě to nevadí, jsem nekuřák," tvrdí jeden z nich.

Jeho kolega však nesouhlasí. "Mě osobně to vadí, nejsem z toho nadšený. Podle mě by si každý hospodský i host měl sám rozhodnout, kde kouřit a kde ne," krčí rameny muž který se představuje jako Michal Župka.

A smutně se podívá na cigaretu před sebou.

Ilustrační foto
Firma napraví škodu v Krasické ulici, ale až na podzim

Nebudou mít důvod chodit

Nezapálí už si pochopitelně ani v nedalekém tipsport baru. I ten je po jedné hodině téměř prázdný, u stolů sedí jen pět lidí. Nad zákazem mávají rukou. "Nekouříme, tak co," slyším od nich a dále si zde lidé hledí piva.

To v hospůdce U Hodináře, tady panuje jiná atmosféra. Ticho v předešlých podnicích střídá vzrušená debata dvou hospodských.

"Je to hrozné. V klasicích hostincích přes devadesát procent štamgastů kouří. Teď často nebudou mít důvod chodit, protože si ani tu cigaretu k pivu nemůžou dát," hořekuje jedna z žen.

Protikuřáckému zákonu se kromě restaurací, kaváren a barů, musí přizpůsobit také nemocnice a další zdravotnická zařízení.
S cigaretou už jenom na zahrádku. Jste rádi?

EET bylo špatné, tohle je ještě horší

A druhá, Renata Vašíčková, se přidává.

"Lidé nebudou chodit, radši si koupí lahváč a s cigárem a usednou na balkoně," poznamenává bezmocně.

Pro vládní rozhodování o podnikání nemá dobrého slova.

"EET bylo špatné, tohle je snad ještě horší. Co ale zavedli EET, je tu co chvíli kontrola. Tolik obtěžování ze strany úřadů jsem ještě nezažila," dodává s tím, že už zažila i udávání kvůli údajně špatné účtence.

Další z přítomných, muž po třicítce, při poslechu toho, jak vláda tlačí na hospody, by si podle výrazu nejradši odplivl. Radši si jde ale ven zakouřit.

Prostějovský Kaufland v Okružní ulici
Kaufland na víc než měsíc zavře, usilovně se pracuje i na Lidlu

Bude muset zavřít?

Nadšení nejsou ani další provozní či majitelé.

"Nepřinese to nic dobrého, z vesnic zmizí hospody. V létě to jde, v zimě to bude dost špatné. Nevidím to zkrátka dobře," dívá se s pesimismem do budoucnosti Jaroslav Otáhal, hospodský z Čelechovic na Hané.

„Je to špatný krok, předpokládám, že budu muset zavřít," říká pak Hana Zavadilová, majitelka hostince ve Stařechovicích. Ten je v obci jediným.

Majitelé se většinou shodnou na jedné věci: zákaz jim vadí, protože podniky jsou jejich.

"Vadím mi, že si po květnu nemůžu kouřit ve vlastním domě," říká Zavadilová.

Pohotovost. Ilustrační foto.
Lékařská pohotovost v Prostějově rozšíří ordinační dobu

Nesvoboda, ale čistší vzduch

A nelibost nad touto skutečností dává najevo i další provozovatelka, tentokrát hospody v Prostějově, Gabriela Zezulová.

"V podniku si nově nemůžu dělat, co bych ráda. A to mi vadí. Na druhou stranu, bude čistší vzduch a zázemí nebude načichlé kouřem," dodává smířlivě.

Podobně jako od ostatních jsou však slyšet kromě vzteku i obavy. Obavy z budoucnosti bez hostů, bez tržeb. A bez hospod.