Zahradníci a stavbaři odejdou z prostějovských Kolářových sadů již za dva týdny. Termín dokončení revitalizace tohoto největšího prostějovského parku je totiž určen na konec listopadu.

„Práci musíme dokončit do zhruba dvou týdnů. Jinak nám hrozí sankce,“ usmál se zahradník Libor Tandler, jehož zaměstnanci od jara letošního roku vysazují v sadech dřeviny i byliny a zakládají trávníky. „Ještě nám zbývá vysadit stromy kolem hvězdárny a v části parku, která je směrem k rybníku. Také záhony čekají na zakrytí kůrou,“ popsal Tandler.

Právě proto přijel ve čtvrtek na plochu poblíž hvězdárny velký vůz, jehož nákladní prostor byl plný mulčovací kůry. Vysypal ji na in-line ovál.
S odklízením zahradníci neotáleli. „Vzpomínám si, jak jsem jednou vysypal desítky kubíků mulče pro jiného zákazníka. Chtěl ji odklízet až na druhý den ráno. Když ale přišel, tak jí tam zůstalo tak do dvou koleček. Zbytek lidé rozkradli,“ smál se mladý řidič nákladního automobilu. Zmínil se, že přivezl čtyřicet kubíků. „Nechtěl bych to odklízet rukama,“ pokrčil rameny nad obrovitou hromadou. Podle Tandlera si však jeho zaměstnanci museli poradit i s větším množstvím. „Jednou nám dovezli sto kubíků, čili víc než dvojnásobek,“ zmínil se.

Zahradníci se tedy mají co ohánět. Ostatně stejně jako stavbaři, kteří budují zpevněné plochy, na nichž budou stát lavičky.

„V parku jich budou desítky. Umístíme je všude, kde je pro ně vybudováno podezdění. I s pracemi souvisejícími s jejich umístěním přijdou městskou kasu na tři sta padesát tisíc korun,“ uvedl šéf odboru komunálních služeb města Prostějova Jaroslav Štěpaník. Posteskl si, že nové koše a osvětlení již v parku někdo poničil. „Případ vyšetřujeme, škoda byla vyčíslena na padesát tisíc korun,“ zmínila k této záležitosti prostějovská policejní mluvčí Alena Nedělníková.

S revitalizací Kolářových sadů se začalo letos na jaře. Nejdřív padlo více než dvě stě nemocných stromů, což nesla část veřejnosti značně nelibě. Náhrada však bude podle radnice víc než dostatečná.

„V parku se při kolaudaci napočítá sto dvanáct vzrostlých listnatých stromů, více než pět tisíc tři sta listnatých keřů a necelé čtyři stovky jehličnatých stromů a keřů nových výsadeb. Celkem tedy bude vysazeno téměř šest tisíc kusů dřevin,“ spočítala Libuše Plevová z prostějovského odboru životního prostředí. Celkové ozdravění parku přijde na pět a půl milionu korun. V poměru téměř půl na půl tyto finance složila místní radnice spolu se Státním fondem životního prostředí.