Prostějovský místostarosta Miroslav Pišťák slíbil, že se opravou bude zabývat rada města.

„Žádáme o opravu nebo zařazení této komunikace do rozpočtu města,“ sdělila Vladimíra Vymazalová, jednatelka Sdružení chatařů Záhoří. Popsala, že cestu na jaře zneprůjezdnil násilným výkopem Vlastimil Sobota z Domamyslic. Rozhodující měrou se pak podle chatařů na katastrofálním stavu komunikace podepsaly jízdy nákladních aut firmy Strabag. „Poškodila ji těžkotonážními auty, která přepravovala skrývku zeminy ze stavby marketu u Intersparu v Plumlovské ulici,“ vysvětlila. Dílo zkázy podle jejích slov dokonaly letní přívalové deště.

„V rozbité cestě vymlela voda hluboká koryta. Kamennou drť spláchly přívaly deště do polí, nebo až na hlavní cestu na Seloutky,“ uvedla Vymazalová.
Není bez zajímavosti, že výše zmiňovaný Vlastimil Sobota je vlastníkem pozemků pod cestou. Silničáři po něm proto žádají, aby o komunikaci pečoval.

Svoboda to ale odmítá a protože se není s městem schopný dohodnout na směně tamní půdy za jinou, zvolil na jaře jako formu protestu výkop. Ničeho však nedosáhl. S městem se opět nedomluvil a chataři se naučili díru v zemi objíždět. Po čase výkop někdo zaházel.

Těžko říct, zda-li si Sobota s městem plácne. Úředníci jsou mírně optimističtí, Sobota nechce nic předjímat a stěžuje si na vedení města.

„Dřívější požadavky pana Soboty rada města odmítla. Vím, že teď připravuje nový návrh, kde by snad mohlo k dohodě dojít,“ prozradila Kateřina Suchánková, vedoucí oddělení nakládání s majetkem města.

Vlastimil Sobota potvrdil, že jeho právní zástupce připravuje čerstvou nabídku. Poznamenal, že přizval i soudního znalce, který jeho pozemek ocení. „Uvidím, jak to dopadne,“ pokrčil rameny.

Postěžoval si, že cestu na jeho poli vybudovali cestáři za minulého režimu nelegálně a dnes, když se snaží domoci svých práv, si úředníci zacpávají uši.
„Mé požadavky na směnu půdy rada města vždy smetla. Přitom se ani jedinkrát nestalo, aby mi napsali, litujeme a nabízíme něco jiného,“ vrtěl hlavou Sobota.

Ohledně opravy cesty pak podotkl, že na jeho půdě nikdo žádnou opravu dělat nebude. „Nedovolím to,“ řekl.