Lokalita budovaná v dobách první republiky se má dočkat vůbec největšího zásahu za celou svou existenci. Součástí rekonstrukce, která je naplánovaná na dva roky, je obnova zeleně, chodníků, silnice i vyšší počet parkovacích míst.

Lidé však mají své obavy z toho, jak bude místo známé i jako Ruďák vypadat.

"Nevíte, jak to bude se stromy? Bojím se, aby je tu nechali," ptá se třeba Jana Petříková, majitelka občerstvení z náměstí Spojenců.

Kuřácká zahrádka
První den bez kouře: hosty s cigaretou vystřídali naštvaní hospodští

"Zatím to jde"

Už dříve vyjádřila své obavy z toho, jak budou probíhat stavební práce. Ty začaly právě ve čtvrtek, kdy náměstí od jižního po severní konec obsadila těžká technika firmy Strabag a začal se zde rozléhat zvuk sbíječek odstraňujících starý chodník.

"Netušila jsem vůbec, jak to tu bude vypadat. Zatím to jde," stáčí se pohled paní Petříkové na dění za výlohou.

Staveništěm však teď za prací nedochází jen ona, ale také zaměstnanci úřadu práce či Švehlovy střední školy polytechnické.

"Bojím se, že tu bude víc betonu než zeleně. Že uberou další kus trávy. Na druhou stranu je pravda, že aut je zde hodně, i řada studentů jimi jezdí do školy," poukazuje na palčivou bolístku místa - tedy nedostatek parkovacích míst.

Samosběr jahod ve Slavoníně. Ilustrační foto
Samosběr jahod na Hané startuje, už dozrály

Primátorka: Kácet nebudeme, jen vysazovat

Ten už by však v lokalitě hrozit neměl. A stejně tak radní ujišťují, že další stromy kromě několik jednotek již pokácených z místa nezmizí. Znovu to třeba u příležitosti zahájení prací zdůraznila primátorka Alena Rašková.

"Letos upravíme zelené plochy, kácet nebudeme, jen vysazovat. A betonu na úkor zeleně nepřibude," slibuje Rašková.

Ta také vypočetla, co všechno obyvatelé náměstí Spojenců, okolí či návštěvníků místa mohou čekat.

"Spravené budou komunikace, ty jsou v hrozném stavu. Chystáme parkoviště u úřadu práce, letos upravíme vnitřní část náměstí," uvedla primátorka s tím, že by v místě měla vzniknout i řada nových parkovacích míst.

Ilustrační foto
Firma napraví škodu v Krasické ulici, ale až na podzim