„Koupila jsem si žabky, letní šaty a dvě trička, klukovi šortky a manželovi nátělníky. Když jsem si to doma spočítala, ušetřila jsem ve slevách skoro dva tisíce korun," řekla Dagmar Konečná z Prostějova.

Obchodníci se však shodují, že přestože výprodeje stále táhnou zákazníky do obchodů, oproti minulým rokům jich ubývá. Lidé totiž více šetří a méně utrácí.

„Slevy u nás běží již třetí týden a potrvají až do konce srpna, kdy plánujeme totální výprodej," řekla Olga Trubková z prostějovské pobočky prodejny s obuví Baťa. Zákazníci zde mohou nakoupit boty a doplňky se slevou i několik desítek procent.

„Na každé zboží je jiná sleva. Například žabky je možné koupit už od devadesáti devíti korun," řekla Olga Trubková. Podle jejích slov výprodeje stále přitáhnou zákazníky do obchodu, i když jich ubývá.

„Slevy lidi lákají a čekají na ně. Celkově nám však počet zákazníků klesá," potvrdila Olga Trubková.

„Je znát, že zákazníků ubývá a chodí jich méně. Výprodeje je však k návštěvě obchodu nalákají," říká Veronika Kreplová, vedoucí prostějovské pobočky Gate, která prodává pánské a dámské oděvy. Podle jejích slov je teď doba největších slev.

„Akce potrvá do konce srpna nebo do vyprodání zásob," potvrdila Veronika Kreplová a dodala, že některé zboží je možné koupit za pár korun. „Například klasická trička, klobouky nebo přívěsky stojí od osmasedmdesáti korun," řekla.

Nejčastěji a nejvýrazněji zlevňují právě obchody s oblečením a obuví, které vyprazdňují sklady pro zboží na nadcházející sezonu. Zájem je však také o věci, které lidé využívají při svých prázdninových cestách.

„Slevy ve výši sedmdesáti procent se týkají nejen letních oděvů a plavek, ale také kufrů, bazénů nebo vybavení do zahrady," potvrdila Eva Karasová, mluvčí obchodního řetězce Tesco.