Třeba v Rozstání. Cukr, mouku, pečivo, ale také prací prášky a krmivo pro zvířata. To vše do obce na Drahanské vrchovině dováží firma z Olomouce.

„Zájem obcí o naši službu je velký. Využíváme toho, že řetězce mají vysoké marže," nechal se slyšet jednatel společnosti Stanislav Vrbka.

Padle Pavla Janečka, který má mobilní zelinářství a dováží ovoce se zeleninou například do Nezamyslic na jihu Prostějovska, pojízdné prodejny z českého a moravského venkova nezmizí.

„Naopak, zvýší se nám tržby. Od EET totiž očekávám, že na vesnicích zatrhne obchodování bez živnostenského listu i jiných povolení a zbaví nás tak nekalé konkurence," míní Pavel Janečka.

Pojízdné prodejny nevozí vždycky zboží všeho druhu, ale specializují se také na řeznické a uzenářské výrobky nebo pečivo. V okolí Senice na Hané lze zahlédnout na silnici třeba mlékárnu.

Provozovatelům ještě zakázky přibudou, protože některé obecní úřady budou teprve chybějící zásobování řešit.

„Zvažovali jsme, že oslovíme nějakou pojízdnou prodejnu. Nevím, jestli v okolí fungují," přiznal třeba Karel Svoboda, starosta Hradčan-Kobeřic, kde reálně hrozí, že asi pětistovka obyvatel přijde rovnou o dva obchody. Ten první je už zavřený.

Podobná je situace v Biskupicích.

„Obchod má stále zavřeno, zájemce o nájem se neozval. A nejezdí k nám ani pojízdná prodejna," shrnula starostka Dana Stodolová. V Rakové už provozovatele obchodu marně shání více než měsíc.