Na Základní škole v ulici Dr. Horáka v Prostějově se už tři roky snaží usnadnit dětem nástup do školy. V pátek před posledním prázdninovým víkendem se zde sešli žáčci všech tří prvních tříd a zábavnou formou se seznamovali se spolužáky, učitelkami i školním prostředím.

K akci Školní hrátky bez aktovek se odpoledne na školním dvoře připojili i rodiče.

„V pondělí 1. září už k nám půjdou bez obav,“ zhodnotila pozitivní zkušenosti s akcí zástupkyně ředitele Jindřiška Marková. Škola v ulici Dr. Horáka je vybavena bazénem, takže jedna z prvních tříd bude mít celý rok plavecký výcvik.

Napilno mají i učitelé ze speciální školy na Tetíně. Ve výšovickém zámku připravují dvě zbrusu nové učebny a dílnu, které začnou od pondělka sloužit výuce dětí s kombinovaným postižením.

Devět absolventů speciální školy Jistota se v těchto prostorách bude připravovat na samostatný život za pomoci tří učitelek a dvou asistentů. Jsou mezi nimi i nevidomí školáci a tři vozíčkáři. V dílně se budou učit vařit, péct perníky nebo vyrábět keramiku.

Výuku jednoletého oboru si děti s horším handicapem mohou rozložit až do dvou let a dvouletý obor si školáci s lehčími vadami mohou prodloužit na tři roky.

„Uklízíme, zdobíme, vybalujeme zařízení, zkrátka finišujeme. Pomohlo nám několik sponzorů, kteří věnovali peníze nebo materiální vybavení,“ zmínila se ředitelka školy Jistota Marie Turková.