Přes tuto idylku ale není život obojživelníků na Prostějovsku bez problémů. „Pro žáby, mloky a čolky zde není dost míst ke shromažďování a získávání potravy,“ domnívá se herpetolog Ivan Zwach z Rozstání. Za vším je podle specialisty nedostatek tůní a překážky v tazích obojživelníků.

„Tůně by přitom nebylo těžké vybudovat, jsou relativně levné. Přijdou na rozdíl od rybníků na pouhé desítky tisíc korun,“ uvedl Zwach. Problémem jsou však podezdívky, ploty a silnice. „To jsou pro zvířata často nepřekonatelné zábrany, na nichž končí jejich životy,“ řekl herpetolog.

Loni zahynuli čolci shromáždění k rozmnožování v tůních Lesů České republiky na Konicku pod koly lesní mechanizace. Vedení lesů přislíbilo řešení. Cestu měli lesáci vyštěrkovat a vybudovat tůňky.

Bagr v lesích na Konicku vyhloubil několik děr, za kterých však voda rychle vyprchává, cesta je dál bez štěrku. „Bylo by nejlepší, kdyby se zaměstnanci lesů obrátili na mě. Zpracovávám totiž i mnohem náročnější projekty v této oblasti a jistě bychom společně našli co nejlepší řešení,“ hodnotil popsanou situaci i prohlédnutou fotodokumentaci ve středu 2. dubna v redakci Deníku specialista Zwach.