Předpokládané daňové výpadky snižují celkový rozpočet, ale odbor správy údržby a majetku města nikoliv.

"Náš odbor je zřejmě výjimkou. Každým rokem se budují nové parky nebo nové stavby a tím se logicky zvyšují i náklady na jejich údržbu," vysvětluje první náměstek primátora Jiří Pospíšil a pokračuje: "Na příští rok chce náš odbor navýšení našeho rozpočtu o jednatřicet milionů korun. Potřebujeme peníze navíc, protože se rozšiřuje náš majetek."

Uzavírka silnice 150 mezi Prostějovem a Dubem nad Moravou
Silnici z Prostějova na Přerov zavřela oprava, objížďka vede přes Tovačov

Město bude mít na starosti i Šárku.

"Před několika lety proběhla revitalizace sídliště Šárka a do konce letošního roku se o zeleň stará firma, která revitalizaci uskutečnila. Obdobně je to i u na ostatních revitalizovaných sídlištích. U každé firmy je ta doba různá, jakmile doběhne smlouva, starost o zeleň přechází na město," informuje náměstek Pospíšil.

"Pokud se jedná o náš majetek, musíme se o něj starat. Teď sečeme trávu pětkrát ročně, kdybychom ji sekali méněkrát, budou zase stížnosti, že je tráva vysoká…," zdůvodnil Pospíšil.

Výrazný nárůst objemu odpadů

"Dalším důvodem navýšení rozpočtu jsou odpady. Například v rámci nouzového stavu byl nárůst objemu obrovský. Počítáme, že podobná situace bude i v příštím roce," říká Jiří Pospíšil a pokračuje: "Už minulý rok v únoru, jsme se domluvili s FCC (firma zajišťující svoz odpadů), že se bude dělat svoz odpadů dvakrát týdně, oproti původnímu jednomu svozu."

Peníze navíc vyžadují i polopodzemní kontejnery.

"Zprovoznili jsme je letos a původně jsme is mysleli, že je budeme vyvážet jednou za čtrnáct dnů. Ony jsou ovšem neustále plné a tím pádem je musíme vyvážet jednou týdně," informuje dále Jiří Pospíšil.

Houbaření na Prostějovsku o druhém říjnovém víkendu - Karlík Rozehnal a pýchavka obrovská a bedla vysoká
Odpočinek od covidmánie? Houbaření v čele s obřími pýchavkami

"Dalším problémem je fakt, že Čína přestala vykupovat plasty. Jejich likvidaci jsme už museli dofinancovávat v loňském roce a musíme s touto položkou počítat i v budoucím rozpočtu," dodal Pospíšil.

Poplatky za odpad zůstanou zatím stejné.

"Z poplatků za odpad vybereme ročně okolo pětadvaceti milionů korun, ale doplácíme dalších téměř dvacet milionů. Čeká se na nový zákon, jenž by měl platit od roku 2021 a měl by upravovat poplatky za skladování odpadů. Až tento zákon vyjde, budeme teprve uvažovat jak dál," komentuje Pospíšil a závěrem uklidňuje.

"Reálná cena poplatku se pohybuje okolo devíti set korun na osobu, ale v Prostějově bude i v příštím roce činit výše poplatku šest set korun. Případné navýšení, by se týkalo nejdříve roku 2022."