„Založit petici mě napadlo hned po odvysílání reportáže v televizi, kde bylo řečeno, že diskvalifikace Nikase je téměř jistá, byť množství nepovolených látek bylo překročeno pouze minimálně," prozradila první impuls k petici její zakladatelka Adéla Hantschová.Vítěz Velké pardubické 2015 Nikas je doma ve Hvozdu na Prostějovsku

Jedním dechem pak popsala své pocity: „Popravdě mě to hodně naštvalo, a když jsem četla reakci Marka Stromského, že chce skončit, bylo mi do breku. Bylo mi ho neuvěřitelně líto. Tolik smůly jeden člověk jen těžko unese. Ale my Marka a Nikase jen tak nedáme."

„Udělalo mi to velkou radost. Je to pro mě a celý náš tým obrovská psychická vzpruha. Pomůže nám to najít síly k další práci v letošní sezoně," řekl dojatě k petici trenér Nikase Stanislav Popelka.

Zároveň si však posteskl: „Je smutné, že nám to nemůže pomoct právě v té kauze Nikase."

Podpora ze všech koutů

Podpora přichází ze všech koutů České republiky nevyjímaje Prostějovsko. Kůň Nikas totiž pochází ze stáje Srdéčko ve Hvozdě u Prostějova. V petičním archu tak najdeme podpisy z Prostějova, Drahan či Kostelce. Výjimkou nejsou ani zahraniční jména. Nechybí ani podporovatelé Marka Stromského z Opavska.

„Byla bych ráda, kdybychom se dostali do týdne na deset tisíc podpisů. Bylo by to opravdu krásné a byl by to i hlavně obrovský důkaz toho, jak velkou podporu Marek a Nikas májí a kolik lidí nesouhlasí s jejich diskvalifikací," prozradila své plány Adéla Hantschová.

Dnes už legendární žokej, kterému uniká další, prakticky třetí výhra ve Velké Pardubické je z podpory fanoušků také rád. „Řekl mi o tom syn a ukázal mi to na internetu. Jsem moc rád, že jsou v naši zemi, tak suproví lidé," netajil své překvapení Marek Stromský.

Ale i on si je podobně jako Stanislav Popelka dobře vědom, že petice nemůže zvrátit rozhodnutí Pořádkové komise Jockey Clubu ČR: „Vzkázal bych lidem, ať už podpisy neposílají. Na věci to nemůže nic změnit. Komise to má už tak dost těžké. Spravedlnost prostě musí být, i když jsme v tom naprosto nevinně. Pravidla jsou neúprosná a jasná," zdůraznil stále platný vítěz Velké pardubické.

Proč nedat jen pokutu?

Adéla Hantschová je však jiného názoru a Pořádkové komisi navrhuje jednoduché řešení: „Osobně bych to nadále řešila tak, že by se odborně prozkoumalo a oficiálně potvrdilo, zda množství nepovolených látek mělo na Nikasův výkon vliv nebo ne. A pokud by se prokázalo, že ano, pak by se mohlo mluvit o diskvalifikaci. Pakliže by se to nepotvrdilo, nevidím důvod k diskvalifikaci. Maximálně bych to vyřešila nějakou pokutou."

Vadí mi, že Troubecká hospodářská kolem sebe kope. říká Stromský

Ostříleného žokeje momentálně nejvíc mrzí přístup výrobce krmiv Troubecké hospodářské a.s. „Moc mi vadí, že ten kdo za celou situaci může, kolem sebe kope. Místo toho, aby přiznal svou chybu," zklamaně dodal Stromský.

Marek Stromský však i přes svou radu neposílat další dopisy poděkoval všem, kdo se za něj, Nikase, trenéra Stanislava Popelku a majitele koně Petra Kupku postavil: „Je to nádherné gesto a moc si ho cením. Těší mě to."

Budeme bojovat, slibuje Popelka

Se slovy díků se přidal také Stanislav Popelka. „Musím všem poděkovat. Budeme bojovat a věřím, že dokážeme, že jsme nic úmyslně neudělali."

Jedna věc je však už nyní jasná, ani tisíce podpisů pod peticí nezlomí vůli Marka Stromského s dostihy skončit. „Samozřejmě, že mě všichni přesvědčují. Pan majitel chce, abych tuto sezonu odjel. V televizi říkal pán Váňa, že mi bude volat. Ale ono to je víc věcí. Já to mám všude daleko a tam kde žiji (Štěpánkovice na Opavsku pozn. red.) nejsou koně, takže musím dojíždět. Pro mě je tedy jediná rozumná volba skončit, i když věřím, že by se ještě nějaké síly k závodění našly."