Je středa 13. prosince 2017 a firma Manthellan, která před sedmi lety s městem podepsala smlouvu, na jejímž základě by v prostějovské Komenského ulici mělo vzniknou obří obchodní centrum, začala stavět.

Lépe řečeno, začala s archeologickým průzkumem předcházejícím stavbě.

"Přece nemůžete stavět, když nemáte povolení od majitele, tedy od města?" rozhorlil se jeden z přítomných. Je to František Švec, opoziční zastupitel, který trvale odmítá, aby bez rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR o platnosti smluv začaly práce.

"Nechme ty betonové zátarasy odstranit a ať si nás klidně Manthellan zažaluje. Jen do toho," naštval se například na úterním zastupitelstvu.

Náměstek primátorky Jiří Pospíšil
Odvolání Pospíšila se nekonalo. Opozice se k tomu nedostala
Jednání prostějovského zastupitelstva. Ilustrační foto
Participační rozpočet zastupitelé nepodpořili

Povolení? Nepotřebujeme

Den na to evidentně nemohl uvěřit, co se to děje.

A ještě méně tomu, když se ven dostala informace, že vedení města o středečním chystaném zásahu údajně vědělo.

Františka Švece přišli podpořit ještě dva kolegové - Jan Navrátil a Aleš Matyášek. Oba se domáhali toho, aby viděli povolení.

"Nepotřebujeme ho," slyšeli od přítomného představitele provádějící stavební práce.

Zatímco tak do středy většinu parkoviště pouze ohradily betonové zátarasy, nyní už prostor obsadili dělníci. A začali s bagrováním.

"Co se tady děje? Myslela jsem si, že jednání vyzněla v neprospěch smluv se společností, co tu chtěla stavět?" ptala se na místě Lea Řehulková, která se zrovna chystala s notně zmenšeného parkoviště vyparkovat.

"Je to Kocourkov, jestli ještě soud o platnosti nerozhodl. Samozřejmě se mi to nelíbí, těžko se tu parkuje a navíc když je to tak sporné. To se asi nelíbí nikomu," kroutí hlavou nad nynějším stavem.

Prostějovská primátorka Alena Rašková
Primátorka k záboru parkoviště u Kaska: Jednání Manthellanu je vydírání

Budou bagrovat i před Kaskem?

Podobně reaguje také další z řidičů, Jiří Očadlík.

"Měl jsem sem přijet, našel jsem si to na googlu. Měl jsem štěstí, že se tu ráno uvolnilo jedno místo. Byl jsem ale hodně překvapený, když jsem parkoviště našel zatarasené," řekl pro Deník.

Rozkopáním parkoviště pak byli stejně jako jeho předchozím ohrazením rozčarováni také zastupitelé.

"Kde je právo vlastníka, kde je rozum?" tázal se František Švec, který společně s kolegy Janem Navrátilem a Alešem Matyáškem dorazili na kolem poledne na místo, kde jim přítomný architekt tvrdil, že povolení od města nepotřebuje.

Uvedl však zároveň, že do Vánoc by mělo být hotovo. Plesová sezóna tak sice zcela ohrožená není, další prostory v centru města však ano.

"Jestli bych teoreticky mohl začít bagrovat i přímo před tamtím společenským domem? Podle mě ano," řekl na přímý dotaz zástupce archeologů.

Zbožní muži z USA, Británie, Izraele, Rakouska a České republiky na místě starého židovského hřbitova v Prostějově
Dohoda: bývalý židovský hřbitov bude pietnější

Navrátil: Takto to nenechám

Nad tím vším kroutil hlavou obyvatel města Milan Fládr.

"Stav mě nepřekvapuje. Přece ale když mám nájemní smlouvu na byt, tak si v něm také nemohu dělat co chci," nechápal muž.

Z hloučku pak nejednou zaznělo, že právo je ve státě zřejmě jen pro někoho.

"Dobře. Takže já si taky začnu stavět na svém pozemku a až se mě úřad zeptá, tak nebudu potřebovat povolení a nic," pokrčil rameny Jan Navrátil.

A předtím, než zamířil na magistrát, prohlásil, že takto věci rozhodně nenechá.

Jednání prostějovského zastupitelstva. Ilustrační foto
Bitva o rozpočet: Prostějov bude hospodařit s devítimístným schodkem