Dříve farmaceutická laborantka se už dnes výrobě čokolády věnuje na sto procent, podle svých slov mnohdy i mnohem více.
„Je to časově náročné, maminka mi chodí pomáhat s temperací čokolády. Do toho musím hlídat účetnictví a vyřizování objednávek. Ráno začnu v osm a taky někdy až v osm večer skončím,“ popisuje Jana Klobouková s tím, že poptávka po čokoládách ze Zlaté pralinky se rozrůstá. „
Strašně se těším na prázdniny. Během nich tolik objednávek není, i když loni v létě jich pár bylo, to jsem ještě neměla e-shop,“ vzpomíná Jana Klobouková, která si domácí prostředí přizpůsobila a našli byste u ní například i klimatizovaný sklad na skladování hotových výrobků i surovin k výrobě. Takto skladovaná pralinka vydrží klidně i tři měsíce.
Aby toho nebylo málo, uvažovala paní Klobouková o výrobě dortů na zakázku.
„Byla jsem na cukrářském kurzu v Brně. Baví mě to, ale už by se to asi nedalo stíhat. I takhle je toho opravdu hodně. Něco jsem se tam ale přiučila a využiju to i při výrobě čokoládových dobrot,“ svěřila se Deníku Jana.
Zlaté pralinky putují z Brodku u Prostějova často i přes celou republiku, výjimkou nejsou ani Mariánské Lázně, Praha nebo Ostrava.
„Jeden pán z brněnské kavárny odebírá pravidelně každé dva týdny tři kila pralinek, to jsou asi tři přenosky. Hodně také dělám dárky pro zaměstnance. Ještě bych si časem přála umět si sama vyrobit logo, které by se potom přeneslo na výrobek a každý by si tak mohl zvolit, co by na čokoládě chtěl,“ popisuje Jana.
Ze sortimentu tabulkových čokolád, pralinek, čokoládových lízátek a různých figurek si vybere snad každý. A kdo ne, tomu Jana Klobouková vyjde vstříc. „
Jednou měla paní z Prahy požadavek na pralinky ve tvaru medových soudků, které nemohla nikde sehnat. Tak jsem je objednala, abych jí přání splnila,“ směje se paní Klobouková.
Každý výrobek ze Zlaté pralinky je opatřen nálepkou Haná regionální produkt.
„Některé suroviny jsou regionální, většinu, a čokoládu především, ale objednávám z Itálie. Odtamtud jsou i formičky, krabičky a zlaté košíčky na pralinky, na které jsem musela dlouho čekat,“ dodává Jana Klobouková.
Mezi náplněmi pralinek najdete například čerstvou mátu, maliny, jahody, pastu z oříšků, růžový pepř, vařený karamel, sekané lískové oříšky, marcipán, mandle nebo dokonce kávový karamel. Čokoládu si můžou lidé vyzvednout i v Prostějově na Hlaváčkově náměstí.
Autorka: Kateřina Pětrošová