„Je to dobře, že se konečně pustili do oprav, vždyť už se po silnici nedalo jezdit, byla to samá díra. Jenom mě štve, že některé autobusy nestaví v Křemenci. Někdy jsem přespala u babičky a od ní jela autobusem do Konice a pak do práce. Tak teď budu jezdit na kole, naštěstí to není žádný kus, ale budu si muset přivstat," řekla Alena Krejčí.

Silnici směrem na Křemenec zavřela její oprava. Ta začala v polovině července a má trvat do začátku října.

„Není to ideální, ale musím to necelé tři měsíce vydržet. Silnice už byla v hrozném stavu, takže je dobře, že se opravuje," řekl starosta Konice František Novák.

Jinak budou jezdit i autobusy

Kvůli úplné uzavírce silnice na Chmelnici musí se změnami počítat i cestující linkových autobusů, které vedou po objízdné trase.

„Spoj 16 linky 780682 jede z Konice do Přemyslovic přes Růžov do Ptení, autobus nebude zastavovat v Křemenci, Čuníně, Stražisku a Malenách. Linka 780691 je vedená Konice do Přemyslovic a do Stražiska, Maleny, autobus však nezajíždí do Křemence a Čunína," informuje na webových stránkách prostějovský dopravce FTL.

Po dobu uzavírky silnice musí lidé počítat s tím, že nejezdí spoje 2, 3, 15, 16 linky 780691, které jsou bez náhrady zrušeny. „Po dobu školního vyučování bude zajištěný návoz školáků od železniční stanice v Konici k místní škole. Týká se to osobního vlaku, který vyjíždí z Prostějova v 6.36 hodin ráno a jede do Dzbele," dodává dopravce.

Stavební dělníci opraví nejen silnici, ale i chodníky a vodovodní řad. „Práce běží podle plánu, kontrolní dny probíhají ve čtvrtek. Lidé, co to tu znají, si ani nijak zvlášť nezajedou," řekl Vítězslav Procházka, vedoucí odboru dopravy na konické radnici. Zároveň dodal, že žádná další uzavírka není v Konici v letošním roce v plánu.

„Ještě probíhá rekonstrukce silnice v Nových Sadech v Horním Štěpánově, kde má uzavírka trvat do konce listopadu," doplnil.