„Tamní budovy chtěla koupit na Prostějovsku hodně známá spekulantka Lenka Skácelová a zřejmě tam opět nastěhovat lidi takzvaně z okraje společnosti. A to jsme v obci nechtěli. Proto jsme se rozhodli, že od kraje areál koupíme my,“ vysvětlil starosta Mostkovic Jaroslav Peška s tím, že původně požadoval kraj za budovy s pozemky šest milionů korun.

To by ale podle slov starosty bylo pro rozpočet obce příliš velké sousto, nakonec se ale podařilo vyjednat odkup za dva miliony, ale s podmínkami.

„Jednou z nich bylo, že tam zřídíme mateřskou školku. A tak jsme na to kývli, protože novou mateřinku jsme v obci stejně chtěli a pustili jsme se do práce. Třikrát jsme žádali o dotaci, třikrát nám byla zamítnuta a tak jsme se do rekonstrukce museli pustit za vlastní peníze,“ popsal počáteční peripetie starosta Peška.

Rekonstrukce ulic Plumlovská a Blahoslavova v Prostějově - 16. 10. 2019
Plumlovská jde do finále. Podívejte se, pokládá se asfalt. Kdy bude hotovo?

Zvládli to a dál zvelebují

Investice nakonec přišla zhruba na sedm milion korun.

„Rozpočet jsme měli pěkně našponovaný, museli jsme slevit z jiných plánů, ale zvládli jsme to,“ dodal starosta s tím, že půlka areálu tak nově od září slouží jako školka, v druhé půlce vzniklo školící středisko, které obec pronajímá na jednorázové akce.

Zvelebování areálu ale dál pokračuje. Minulý týden zde zedníci dodělali vnější fasádu. Podle slov starosty dál přijde na řadu budování nové vstupní brány a na jaře je v plánu i vytvoření samostatné cesty k objektům.

Nadšenci ze Smržic se rozhodli společně s dětmi sázet stromy.
S dětmi sází stromy pro budoucnost, stát nyní rozdává peníze na výsadby

Líbí se nám, září maminky

Novou školku si rodiče dětí nemohou vynachválit.

„Nejezdí tam auta, je to v pěkné přírodě a všechno září novotou,“ nechala se slyšet například maminka Monika Češková z Mostkovic s tím, že i ostatní maminky, které zná, jsou s novou mateřinkou velmi spokojené. „Moc si cením i toho, že pan starosta spolu s vedením obce toho opravdu hodně dělají pro rodiny s malými dětmi,“ dodala Češková.

Modré Regionovy postupně nahrazují žluté soupravy. Ranní křížení vlaků v Příkazech
Regionovy zmodraly. Vlaky v kraji dostávají nový vzhled, vylepší i vnitřek

"Hovínkový" problém

I sám pan starosta zaznamenal na školku takřka samé pozitivní ohlasy, jedna věc jej ale v souvislosti s provozem straší a tou jsou neukáznění pejskaři.

„Prostě po svých mazlíčcích neuklízí, prostory kolem areálu hojně s pejsky využívají k procházkám, ale pro jejich extrementy se z nich ohne málokdo. Možná to vypadá úsměvně, ale chodí tudy děti a ty pak hovínka nosí na botkách do školky a to už zas taková legrace není,“ hřímá starosta s tím, že ať si každý sáhne do svědomí.

V Prostějově se podepisuje petice proti používání herbicidů.
Prostějované se bouří proti roundupu, sepisují petici. Radnice je zatím v klidu