Zkrátka během něj nepřišli jak obdivovatelé vojenské techniky, tak lidé, kteří si za hluku ručních zbraní i automatů přišli dát cukrovou vatu.

K mání tak byly vystavené zbraně a vojenská auta, prohlídka ležení z druhé světové války, ale také dobové letáky a výzvy.

Nechyběla airsoftová střelnice a stánky s občerstvením. Ale také hračkami-zbraněmi.

Hlavní část programu se však konala na plácku bezprostředně před vstupem do Vysokého zámku a na skále uprostřed nádvoří. Zde proti sobě v několika ukázkách stanuli němečtí a slovenští vojáci společně s partyzány.

Ti se po sedmdesáti letech od Slovenského národního povstání pokusili přetlačit armádu třetí říše. A opět neúspěšně.

Povídat by o tom mohl i kastelán zámku Pavel Zástěra, který se bojů na nádvoří aktivně zúčastnil.

„Padl jsem chrabře už na mnoha frontách v řadách různých států," usmívá se kastelán, který je sám nadšencem do vojenské historie.

„Tuhle akci jsem dělával na Sovinci deset let a potom ji přenesl sem. Účinkující jsou tedy mí kamarádi, jejich následovníci nebo už i jejich děti," vysvětluje.

Přišlo na tisíc lidí

Kromě ukázky ze Slovenského národního povstání se dobýval také Český rozhlas nebo zajímali britští piloti.

Kdo se však chtěl projít v klidnějších místech, mohl zamířit do polní nemocnice.

„Ta mě docela zaujala, třeba to, jaké nástroje tam používají. Akce není špatná, ale je tu dost málo prostoru. Byla jsem už na něčem podobném ve Skřípově a nedá se to vůbec srovnat," říká jedna z návštěvnic Aneta Fialová. „I tak si ale myslím, že si zde každý něco najde," dodává.

Podle Pavla Zástěry se akce podařila a přilákala hodně lidí.

„Může jich tu zrovna být tak tisícovka, možná víc. To je takový limit. Podle mě všechno klape jak má. Dříve jsme dělali tyto akce především pro členy klubu, teď toho ale řešíme víc. Vše něco stojí, dovoz věcí, střelivo… Ale to, co jsme do toho dali, se nám vrací v podobě spokojených návštěvníků," uzavírá plumlovský kastelán.