Vernisáž výstavy, na níž bylo možné ochutnat i „kosmické" víno, si nenechaly ujít desítky zájemců o tento nezvyklý koníček. Výstava Karla a Martina Bůnových potrvá v prostorách hvězdárny až do letních prázdnin.

„Astrofotografie je s námi více než jedno století. První astrosnímek pochází z roku 1883 a zobrazuje Velkou mlhovinu. O sto let později je pak publikována jedna z prvních barevných fotografií mlhoviny," nastínil Karel Trutnovský z prostějovské hvězdárny.

Výstava představuje snímky vesmírných objektů v kvalitě, kterou v nedávné době bylo možné dosahovat pouze velkými dalekohledy na profesionálních observatořích. „Je až fascinující, kam se můžeme díky dostupné technice dostat.

Díky pokroku a zlevnění moderní digitální technologie se možnosti současné amatérské astrofotografie značně posunuly vpřed, a výstava tak nutí i k zamyšlení nejen nad naším místem ve vesmíru, ale též o rychlém technologickém rozvoji naší civilizace," řekl astrofotograf Karel Bůna z Jilemnice, který se věnuje tomuto netradičnímu koníčku už řadu let.

Vyrobení jedné fotografie vesmírného objektu může trvat i desítky až stovky hodin. „Používáme počítačem řízené montáže. Jedna fotka může být tvořená i stovkami expozic. Například Velkou galaxii v Andromedě jsem fotil tři měsíce," uvedl Karel Bůna.

Pokochat se krásami vesmíru mohou lidé až do léta. „Výstava potrvá do konce června," uvedl Karel Trutnovský.