Válečné předměty pochází ze soukromé sbírky Jaromíra Kouřila z Čelčic.

„Na výstavě jsou k vidění fragmenty vykopané ze země, znehodnocené zbraně, artefakty z letecké bitvy, části bombardérů, spoustu dobových plakátů a dochovaných fotografií," vyjmenoval sběratel, který se tomuto koníčku věnuje už odmalička.Plumlovský zámek - Výstava s názvem Konec druhé světové války na Prostějovsku

„Už když jsem byl kluk, tak jsem chodil a hledal jsem artefakty z druhé světové války. Nejprve jenom očima, později jsem si koupil detektor. Za zahradou našeho domu teče potok, kde v roce 1945 zapadlo pět sovětských tanků. Je to za Čelčicemi směrem na Klenovice na Hané," usmál se Jaromír Kouřil.

Za léta, kdy se sběratelství věnuje, se mu podařilo vytvořit pořádnou sbírku předmětů.

„Už ani nespočítám, kolik jich mám. Největší vzácností je pro mě celý předek z vozidla SdKfz 251, který jsem vykopal v roce 1998. Je zajímavý tím, že je v původní kamufláži. Je sice rozbitý, ale pořád je to ojedinělý kousek," řekl sběratel z Čelčic.

Obrněný transportér německé armády SdKfz 251 se začal používat v roce 1939 a byl nasazený hlavně u tankových divizí. Součásti k transportéru se vyráběly i ve firmě Škoda Plzeň a Bohemia v České Lípě. Po ukončení války zůstalo na území Československa mnoho těchto vozidel a československá armáda je pod označením HKL6p zařadila do své výzbroje.

Věci přímo z regionu

Výstava je unikátní tím, že vystavené kousky pochází přímo z regionu.

„Mám věci z Čelčic, Klenovic na Hané nebo z okolí do deseti kilometrů, kde wehrmacht zanechával auta," uvedl Jaromír Kouřil.Plumlovský zámek - Výstava s názvem Konec druhé světové války na Prostějovsku

„Těch, co sbírají military, jsou mraky. On je však jediný sběratel, který je zaměřený na region, na své rodiště. Mapuje, obchází pamětníky, zná příběhy vozidel, které byly v místě odstřeleny, zná příběhy věcí, které se někde rozlétly, a on je posbíral. Ví, z jakých vozidel většina věcí pochází, kde bylo auto odstřeleno a ke které jednotce patřilo. Dlouholetá mravenčí práce přinesla ovoce v tom, že teď mají věci své místo a svůj příběh hledání. Muzejní práce amatéra je úžasná," míní kastelán plumlovského zámku Pavel Zástěra.

„Jako kluk jsem dostal část vrtulníkové lisu, ani jsem pořádně nevěděl, co to je, ale uschoval jsem si to. V roce 1998 nebo 1999 jsme vykopali zbytky letadla a našli jsme vrtulový list. Když jsem ho přinesl domů, tak mi syn říká: Tati, kde máš část toho vrtulníku, co jsi tehdy dostal? Našel jsem ho a zjistili jsme, že části listů patří k sobě. Spojili jsme je po pětapadesáti až šedesáti letech," vzpomíná Jaromír Kouřil, který do svého koníčku zasvětil i dva syny.

„Zatím se o tuto tematiku zajímají, tak doufám, že jim to vydrží," usmívá se nadšený sběratel.

Výstava s názvem Konec 2. světové války na Prostějovsku potrvá na plumlovském zámku do poloviny září.

„Devatenáctého září se na zámku koná celodenní vojenská akce Dobývání Plumlova, která zároveň i slavnostně zakončí výstavu," řekl Pavel Zástěra.