Lidé už se letos na toto téma mohli vyjádřit, v nezávazné anketě se většina z nich vyslovila pro to, že jim stávající dva větrníky nevadí.

„Referendum na anketu navazuje. A bude pro vedení městyse závazné," uvedla starostka Protivanova Bronislava Krénarová.

V samotném referendu už naopak nebude počítáno s variantou nulové tolerance. Tedy s tím, že by po konci životnosti stávajících staveb žádné další elektrárny v katastru Protivanova nevznikly. Lidé tak budou rozhodovat, zda zachovat stávající stav nebo případně i větrný park rozšířit.

„Souhlasíte s tím, aby zastupitelstvo městyse Protivanov podporovalo rozšíření stávajícího větrného parku nacházejícího se v katastrálním území Protivanov o dalších maximálně 5 větrných elektráren?" zní konkrétně otázka, kterou pro rozhodování schválili zastupitelé.

Samotná otázka větrných elektráren v městyse rozděluje lidi na tři tábory.

Kromě těch, kteří se o problematiku nezajímají řadě lidí nevadí ani případné zvýšení jejich počtu.

K této variantě se například v letošní anketě přiklonilo více než dvě stě lidí.

„Rozšiřování by mi nevadilo, větrné elektrárny ničemu nevadí. Hlasovala bych tak, protože by bylo díky nim více peněz v obecním rozpočtu, které by se mohly použít například na postavení nového dětského hřiště," vyjádřila se třeba Jana Střížová.

Výsledek ankety překvapil

Například Alois Kolář je poněkud jiného názoru.

„Referenda se zúčastním. Nejsem odpůrcem současného stavu, ale vystavět nějaké další větrné elektrárny… S menším rozšířením bych asi problém neměl, záleží na tom, jak velké by bylo," uvedl muž.

Příliš nadšení pak nesklidila možnost zvýšení počtu větrníků u Pavla Veverky.

„Moc se mi nelíbí, že by měly v Protivanově a okolí vzniknout další. Nemusí to zde na této Vrchovině být,"řekl pro Deník.

Dubnové ankety ohledně budoucnosti elektráren v okolí městyse se zúčastnily zhruba čtyři stovky lidí, tedy více než polovina všech obyvatel.

Tehdejší výsledek, kdy lidem často nevadilo ani rozšíření větrného parku, starostku podle jejích slov překvapil.

„Vůbec tedy netuším, jak by mohlo referendum dopadnout. Pokud by ale mělo dopadnout podobně jako anketa, tak si myslím, že většina lidí pro větší počet elektráren nebude," vyjádřila se Bronislava Krénarová.

"Zanedbatelnější vliv na život v obci"

Deník také oslovil také firmu Wind invest a jejího jednatele Petera Potockého. Ten ve svém vyjádření uklidňovali obyvatele Protivanova, že případné nové elektrárny nebudou místním škodit.

„Vzhledem k tomu, že projekt počítá s modernějšími elektrárnami ve větší vzdálenosti od obce, než jsou ty současné, měl by mít například při variantě dvou elektráren na život v obci zanedbatelnější vliv," sdělil.

Proti tomu, aby o osudu elektráren rozhodli lidé, pak neměl námitek.