V úvodní přednášce Petra Podhorného se všichni dozvěděli, zásady zimního přikrmování.

„Rozhodně není vhodné dávat ptákům zbytky potravin. Téměř v každém pečivu je sůl, která je téměř spolehlivě zabije. Stejně tak je nevhodná rýže nebo hrách, protože hodně nabydou a potrhají ptákům vnitřnosti,“ upozornil Podhorný.

Nejlepší podle něj je sypat ptákům semínka zakoupená buď jako zob v potřebách pro chovatele, nebo ve velkém u pěstitelů.

Účastníci si zkoušeli vyrobit nejrůznější druhy krmítek. Kdo má rád moderní technologie a materiály pekl v mikrovlnné troubě zvoneček.

„Vezneme malý kelímek od jogurtu a do dna uděláme dírku. Tou pak provlékneme provázek s klacíkem. Z vejce, hrubé mouky a semínek se uděláme tuhé těsto a natlačíme kolem provázku do kelímku. Dáme do mikrovlnné trouby a pečeme dvě minuty, pak postupně po minutě nebo půlminutě dopékáme. Těsto totiž nesmí zhnědnout, mělo by být jen do zlatova. Přepálená semínka totiž pak ptákům nechutnají,“ vysvětlila Petra Orálková.

Ještě jednodušší je krmítko z borové šišky. Na její vrchol se naváže provázek a šiška se namočí v rozpuštěném nesoleném sádle. Ještě zatepla se pak obalí v semínkách a je hotovo.

„Když se dá na nějaký konopný nebo sisalový provázek tak ten časem zetlí, šiška spadne a nenadělá v zahradě žádný nepořádek,“ uvedla Orálková. (pam)