Ty, kteří mají dovolenou v Egyptě spojenou s písečnými plážemi, rozpálenou pouští, luxusními hotelovými komplexy a drahými turistickými atrakcemi, zřejmě překvapí beseda emeritního ředitele knihovny Miloše Kvapila.

„Dnes především cestovatel si připravil zajímavé povídání o tom, jak putoval po této nevšední a exotické zemi. Bude povídat a promítat fotografie nejen o cestě po Egyptě, ale i lodí po Nilu. Návštěvníci se tak přesvědčí o tom, že dovolená v Egyptě není jen lenošení na pláži v turistickém letovisku," pozval na besedu Tomáš Štefek z Městské knihovny v Prostějově.

Řešíte ve svém životě problém, se kterým si nevíte rady, nebo byste jenom rádi zjistili, co obnáší práce psychologa? Odpovědi na otázky vám může dát setkání s psycholožkou Petrou Kolaříkovou.

„Komplikovaná rodinná situace, pracovní problémy nebo zdravotní komplikace. Většinu nástrah, se kterými se v životě setkáváme, si dokážeme vyřešit sami. Existují však různé životní situace, se kterými si lidé neumí poradit sami. A pak je dobré vyhledat pomoc psychologa, který lidem ukáže cestu, jak problém zvládnout," nastínil Tomáš Štefek.

Návštěvníci knihovny, kteří se zajímají o přírodní medicínu, by si neměli nechat ujít setkání se Zdeňkou Bašnou. „Nad šálkem bylinkového čaje si budeme povídat o bylinkách, jejich účincích, sběru a praktickém využití," přiblížil pracovník knihovny.

Seniory navštíví prostějovské policistky, které si s nimi budou povídat o kriminalitě ve městě, o tom, jak se chránit před napadením či okradením anebo jak se správně chovat v silničním provozu. Šikovné ruce si vyrobí prostírání z obalů od čajových sáčků a děti se vyřádí na karnevale. „Kromě soutěží a zábavy bude pro ty, kteří přijdou v masce, připravený malý dárek," vzkazují pracovnice dětské knihovny.

Po celý měsíc si také lidé mohou prohlédnout výstavu Zajímavosti ze světa literatury, čtení a psaní, která je instalována v podkrovní Galerii Na Půdě. „Výstava nabízí padesát neobvyklých postřehů ze světa knih, literárních autorů, spisovatelství, čtenářství a vůbec všeho, co s tím souvisí," přiblížil Tomáš Štefek. 

Program knihovny

5. 2., 14 hodin – Posezení u bylinkové čaje

5. 2., 15 – 17 hodin – Poradna SOS

10. 2., 10 hodin – Senior klub

11. 2., 17 hodin – Proti proudu času a afrického veletoku

12. 2., 15 – 17 hodin – Karneval v knihovně

19. 2., 17 hodin – Poradna pro život

24. 2., 9 hodin – Tvořivá knihovna