Policisté v současné době stále prověřují veškeré okolnosti týkající se mostkovické tragédie, při níž přišel o život třiatřicetiletý muž.

"Chtěl bych zdůraznit, že běží prověřování, ne vyšetřování. To znamená, že v současné době není v této věci žádná osoba obviněna," sdělil Leo Haluza, vedoucí odboru obecné kriminality prostějovské policie.

Nejlepší v republice. Vítěznou cenu převzal prostějovský primátor František Jura (uprostřed), vlevo Marek Fišer (Brno), vpravo Vlastimil Brukner (Humpolec)
Město pro byznys? Přece Prostějov. "Mám z toho radost," říká primátor
Floriánské slavnosti v Plumlově 2019
VIDEO: V Plumlově uctili hasiče. A hořela i pánvička či auto

Desítky výslechů

S jistotou ale mohou policisté potvrdit, že se nejednalo o výbuch plynu.

"Únik plynu byl vyloučen. Nebyla prokázána přítomnost trhavin nebo třaskavin. Předpokládáme, že výbuch způsobil materiál používaný v pyrotechnických složích. Domníváme se, že tam byl chloristan draselný, hliník a hořčík, ale tohle ještě nemáme potvrzeno odbornými expertizami," informoval dále Leo Haluza, jenž dodal: "Vyslechli jsme desítky lidí, na celém případu usilovně pracujeme a je mu věnována maximální pozornost."

Důvody, proč profesionální hasič přechovával ve svém domě pyrotechnické látky, policie stále nezná.

"Z výslechů osob, znaleckých zkoumání a ohledání místa činu s vysokou mírou pravděpodobnosti došlo k neodborné manipulaci poškozeného s pyrotechnickou složí," vyjádřil se Tomáš Adam, vedoucí územního odboru policie Prostějov.

Zářijový výbuch poškodil více než šedesát domů a škody na majetku se vyšplhaly na dvacet milionů korun. Majitel domu při výbuchu zemřel, zraněni byli další dva lidé.

Místa postižená zářijovým výbuchem v Mostkovicích se probouzejí k životu
První poškození výbuchem v Mostkovicích už dostali finanční pomoc
Výbuch v rodinném domě v Mostkovicích
Tragický výbuch v Mostkovicích: jeden člověk zemřel, další jsou zraněni