"Naši vyšetřovatelé ve spolupráci s kriminalisty odebrali při ohledání na místě zásahu elementy plynového potrubí a spotřebičů, které nyní podrobí další expertíze. Nyní můžeme potvrdit, že se jednalo o výbuch zemního plynu. Přesnou příčinu a okolnosti události stále šetříme," uvedli na twitteru hasiči.

Proč a jak ale plyn explodoval a zcela zdemoloval dům v řadové zástavbě, se stále vyšetřuje. Podle policistů je možné, že výbuch mohl způsobit záměrně právě majitel domu.

"Pracujeme s několika verzemi, nevylučujeme ani úmyslné jednání muže, který přišel v domě o život," sdělila ve středu Policie ČR.

Dluhy a alkohol?

Při pondělním výbuchu zemřel majitel domu, další tři lidé byli zraněni. 

Exploze zničila od základů dům sedmapadesátiletého muže, který zůstal pochován pod troskami a až po osmi hodinách jeho bezvládné tělo našli záchranáři.

V úterý ráno policie potvrdila, že se jedná o majitele domu. Místní spekulují o tom, žemuž, který žil v domě zděděném po rodičích, nikde nepracoval a nadměrně holdoval alkoholu.

"V obchodě si pravidelně kupoval několik půllitrů vodky, tak ob den. Klepaly se mu ruce, s nikým se moc nestýkal. Nechal se údajně i slyšet, že jeho dům nikdo nikdy nedostane," řekl redaktorovi Deníku jeden z olšanských obyvatel s tím, že mrtvý měl mít dluhy a dům měl být dokonce exekučně zabaven.

Tuto skutečnost potvrzuje i výpis z katastru nemovitostí, kde je u dotčené nemovitosti uveden Exekuční příkaz k prodeji nemovitosti s nařízením exekuce na jméno mrtvého majitele.

Výbuch zdemoloval dům v Olšanech u Prostějova, 18.7. 2022
Výbuch v Olšanech s otazníky. Mrtvý pod sutinami byl majitel