„Máme šest kategorií. Je to kategorie Slivovice, Jablkovice, Hruškovice, Meruňkovice, Třešňovice a Višňovice, Ostatní a směsky. Nejvíce vzorků máme v kategorii Slivovice a v Ostatních. Přihlásit se mohl kdokoliv. Podmínka byla přinést půl litru pálenky,“ uvedl František Horák, starosta města Kostelec na Hané, které společenskou akci pořádalo.

Při vstupu návštěvníci dostávali lístky jednotlivých kategorií, které byly určeny k zapisování bodů. Tak se návštěvník stával zároveň i porotcem.

„Já jsem si vybral třešně a ostatní směsky, jako jsou ryngle a jiné ovoce. Ze směsek jsem ochutnal jedničku, tu hodnotím nejlépe, teď mám dvojku, tam trošku váhám. Z třešní jsem zatím ohodnotil jedničku a trojku,“ řekl místní Josef Sychra, který se podobné akce nikdy dříve neúčastnil. Sám soutěžil v kategorii Ostatní a směsky a svůj příspěvek pálil ze zelených rynglí.

Turnaj ve STIGA hokeji v Mostkovicích
VIDEO: V Mostkovicích se hrál parádní turnaj ve Stiga hokeji
Zeliáda a ovocné mlsy ve Víceměřicích 2019
Na Zeliádě si návštěvníci pochutnali, sešlo se přes 100 vzorků

Ochutnávka přilákala také návštěvníky z blízkého i vzdáleného okolí.

„Máme tady vzorek naší jablkovice. V kategorii Slivovice byly celkem zajímavé vzorky jedenáct, sedm, třináct a šest,“ sdělil pan Bohumil, který se svou ženou Hanou přijel až z Havířova.

„Mně nejvíce chutnala meruňkovice jednička, tady se ochutnávalo jen ze tří vzorků. Raději jsem si vybrala ty menší kategorie,“ dodala s úsměvem paní Hana.

„Já ochutnávám třešňovici, nejlepší je trojka. Ta je opravdu výborná. Atmosféra je tu vynikající, i když věřím, že veselí bude s ubývající pálenkou ještě stoupat. Ale na to, že je to první ročník, to mají perfektně připravené,“ nechala se slyšet paní Božena, která přijela z Prostějova.

„Já neochutnávám, protože řídím, ale mají to tady velice pěkné,“ hodnotila podvečer paní Vlasta z Prostějova, která se o akci dozvěděla z prostějovského tisku.

Z každé kategorie vzejde jeden vítěz, mezi nimi se pak vybere jeden absolutní.

„V jednotlivých kategoriích dostane každý vítěz dárkový balíček, malý pohár a poukázku na dvě stě padesát korun do obchodního centra. Absolutní vítěz dostane putovní pohár a poukázku na tisíc korun na nákup v supermarketu,“ uvedl starosta města Kostelec na Hané.

Organizátoři doufají, že se košt mezi místními i přespolními ujme a stane se z něj jako v jiných obcích dlouholetá tradice.


Autorka: Lucie Machalová

Prostějovští jeskyňáři slaví padesát let spolku.Vedoucí prostějovských jeskyňářů Miroslav Vaněk.
Prostějovští jeskyňáři slaví kulaté jubileum
Rozhledna Kopaninka v Repechách
Kopaninka soutěží o rozhlednu roku. I vy ji můžete podpořit