"Po loňském prvenství v soutěži Obec přátelská rodině, jsme se podle pravidel do stejné kategorie přihlásit nemohli. Zvolili jsme tak Obec přátelskou seniorům a podařilo se nám opět zvítězit," usmíval se Dušan Svozílek, starosta Vrchoslavic.

Jeho obec opět zvítězila v kategorii obcí do jednoho tisíce obyvatel.

Soutěž Obec přátelská rodině vznikla před devíti lety jako nástroj sloužící k motivaci obcí k rozvoji prorodinných aktivit. Vyhlašuje ji Ministerstvo práce a sociálních věcí.

"Měli jsme zkušenosti z předchozích dvou let. Věděli jsme tak do čeho jdeme. S prvenstvím jsme tak trochu počítali," komentoval Svozílek a pokračoval: "S vítězstvím je spojena i dotace ve výši půl milionu korun. Měli jsme jasno už předem, na co ty peníze použijeme. Předběžně jsme objednali židle do našeho kulturního domu."

Plumlov na sobotu ovládlo víno. A nemohla tak chybět ani cimbálovka a kroje.
Vinobraní lákalo na burčák i cimbálovku

Pořídí, židle, stoly a kroje

Celkově tak Vrchoslavičtí užijí dvě stě čtyřicet nových židlí a pětačtyřicet nových stolů.

"Ještě k tomu připočítejme ubrusy, podsedáky, kancelářské potřeby a další věci, které jsou potřeba na provoz našich akcí," vysvětluje starosta a dodává: "Také jsme v loňském roce zahájili digitalizaci všech kronik, kterou letos dokončíme. Budeme tak mít všechny obecní kroniky v digitalizované formě."

Další část dotace spolknou i hanácké kroje.

"Pořídíme je pro děti, které nám pomáhají například při vítání občánků," upřesnil Svozílek.

Podle slov starosty se jedná o výhru všech Vrchoslavičáků.

"Lidé, kteří tu žijí a podílejí se na pořádání všech akcí, jsou ti, kteří se prvenství zasloužili nejvíce," uzavírá Dušan Svozílek.

Vrchoslavice ve své kategorii odsunuly na druhé místo Dubičné z Českobudějovicka a třetí skončil Kamýk nad Vltavou.

Tragický výbuch v rodinném domě v Mostkovicích
Svědek výbuchu v Mostkovicích: Tragédie mohla být větší