Jak získat titul v celostátní soutěži Vesnice roku? Na to žádný patent či návod neexistuje. Vrchoslavičtí se letos přihlásili poprvé a desetičlenné hodnotící komisi ukázali vesnický život ve své přirozenosti.

"Co tady dnes uvidíte, není dílem tohoto ani předešlých zastupitelstev. Je pokračováním toho, co tady začali už před staletími naši předci budovat a pokračuje plynule dál," přivítal komisi Dušan Svozílek, starosta Vrchoslavic.

V družné atmosféře se pak vydal mikrobus s vzácnými hosty na okružní jízdu obcí. Komentovaný výklad obstarala místostarostka Adéla Palíšková.

"Vyrážíme na obhlídku Vrchoslavic a Dlouhé Vsi. Obce, kde není vlastně nic. Není tady les, hrad ani zámek, rekreační vodní plocha, splavná řeka nebo skály," zahájila nečekaným přiznáním Adéla Palíšková a s úsměvem dodala: "Co je tady určitě, co zaručeně uvidíte a jinde nenajdete a co nám, troufnu si neskromně říct okolní obce závidí, jsou Vrchoslavčáci. Potkáte je všude, jsou ale maskovaní, od normální populace je nerozeznáte. Vykazují dobrou rozmnožovací schopnost, nejsou ale chráněným druhem, přesto si je chráníme."

Jahodárna v Určické ulici v Prostějově - 4.6. 2019 - Na snímku majitel Ondřej Dostál
Lidé vzali jahodárnu útokem, ta si na den musela vzít oddechový čas

Necháme jim oranžové vesty, aby se neztratili

Po navození uvolněné atmosféry, se i díky svérázným obecním zaměstnancům v oranžových vestách stávala každá zastávka originální, samostatnou epizodou.

"Co blbnete, to je hodnotící komise soutěže Vesnice roku. Necháme jim oranžové vesty, abychom je nikde neztratili. Podšálky na kávu nám ale vraťte," upozornil hodnotitele hned na začátku údržbář Tonda.

Dle potutelných úsměvů se komisi choreografie zamlouvala.

"Co se týká konkrétně Vrchoslavic, musím říci, že obec je to krásná. Samotné hodnocení nebo svůj názor vám ale říci nemohu. Každá obec k soutěži přistupuje naprosto originálně a Vrchoslavice nejsou výjimkou, bylo to velmi originální," prozradil Deníku předseda hodnotící komise Leoš Hanning.

Prostějovský fotbal slaví velké výročí - snímek z výstavy
Prostějovský fotbal slaví 115 let, na vernisáž výstavy dorazí i Pavel Kuka

Soutěžím nevěřil, teď změnil názor

Vzácnou návštěvu čekalo na závěr překvapení v podobě vědomostního kvízu v místní sokolovně. Jaký měli dojem představitelé obce?

"Před devíti lety, kdy jsem začal starostovat, tak jsem soutěžím moc nevěřil. Musím přiznat, že jsem změnil názor. Každá podobná soutěž je pro obec obrovský přínos. Nemusíme mít všechno největší a nejlepší, ale vše má být uděláno pořádně," říká Dušan Svozílek.

"Není nic, co by nikdo nevymyslel. Nemyslím, že podobnou choreografii jako my dnes, ještě nikdo neudělal. Já osobně jsem se hodně bavila, vzala jsem si dva dny dovolené a ono to vyšlo," nechala se slyšet Adéla Palíšková.

Vrchoslavice v předcházejících dvou letech získaly dva prestižní tituly – Obec přátelská rodině a Obec přátelská seniorům. Letos tedy soutěží v té nejprestižnější soutěži. Do krajského kola soutěže Vesnice roku se v Olomouckém kraji přihlásilo třináct obcí, z Prostějovska vedle Vrchoslavic ještě Tištín a Dobrochov. Nejlepší obec získá Zlatou stuhu a postup na celostátní finále.

Move Week ve Vrchoslavicích. 31.5. 2019
Vrchoslavické děti se daly do pohybu v rámci Move week