Starosta Vrbátek Ivo Zatloukal se domnívá, že se do ní dusičnany dostaly kvůli intenzivnímu hospodaření na okolních polích.

„Nadlimitní množství dusičnanů se objevilo ve vodě v zimě. Tehdy byly vzorky jen nepatrně nad normu, která je 50 miligramů na litr. Na jaře však obsah dusičnanů narostl už na 80 miligramů. Vodu ze studny jsme začali kvůli pročištění ihned odčerpávat. Zabralo to, výsledky měření kvality vody z minulého týdne ukázaly, že dusičnany jsou teď slabě pod normu,“ uvedl starosta Ivo Zatloukal, který se však nespoléhá na to, že se obci podaří problém s dusičnany pokaždé takto jednoduše vyřešit.

„Okamžitě po zjištění, že voda není v pořádku, jsme začali jednat s vodárenskou společností Veolia o možnosti čerpání z jiného vodního zdroje, než je naše studna,“ sdělil starosta s tím, že jim společnost přislíbila bezproblémové přepojení.

Vzorky vody se teď budou odebírat každé dva měsíce. Pokud se zjistí, že dusičnanů je víc, než stanovuje norma, obec se obrátí na vodárenskou firmu a začne brát vodu od ní.

Podle hygieniků se problémy, jaké mají ve Vrbátkách, objevují jen výjimečně. „Dnes se na okrese najde jen málo obecních studen, které zásobují obyvatele pitnou vodou. Téměř všichni berou vodu od velkých distributorů,“ vysvětlila prostějovská hygienička Dáša Bartošová.

Podotkla, že s provozováním zdroje pitné vody jsou spojené nemalé potíže. Podle ní by bylo pro obec nejjednodušší, kdyby domky přepojila na veřejný vodovod, který má ve správě zavedená vodárenská firma.

Příjem vyššího množství dusičnanů z vody nebo potravin může podle odborníků vést k tvorbě rakovinotvorných látek v zažívacím traktu a má také neblahý vliv na trávení a vstřebávání živin, metabolizmus vitaminu A a funkci štítné žlázy. Může také způsobovat poruchy činnosti mozku a srdce.

Závažným projevem vyššího příjmu dusičnanů může být i takzvané modrání kojenců, kdy dusičnany blokují krevní barvivo hemoglobin, které pak není schopno distribuovat po těle kyslík.

Zdrojem dusičnanů nemusí být jen pitná voda, ale třeba zelenina, konzervované potraviny, maso, ryby, uzeniny a tvrdé sýry.