"Advent u nás zahajujeme tradičně vepřobraním. Zabíjačka se chystá už od pátku a prodává se v sobotu, pak společně rozsvítíme stromeček a vše zakončíme ohňostrojem," sdělila Deníku vrbátecká místostarostka Martina Stoklásková.

Nabídka všemožných vepřových dobrot byla opravdu bohatá. Kouřící kotle vydávaly ovar nebo polévku, v udírně se do zlatova barvily klobásky a žebra.

"Nápad na obecní zabíjačku se zrodil někdy před deseti lety a pořád to funguje. Účelem bylo navrácení vesnických tradic a vytáhnout lidi ven z domovů. Jak je vidět, tak to funguje," pochvaloval si zájem veřejnosti Tomáš Hrbata, jeden z řezníků starajících se o zabíjačku.

Dle jeho slov jde na odbyt úplně všechno. "Lidé kupují úplně všechno, jitrnice, tlačenky, sádlo i maso. Snažíme se vše dělat postaru. Máme dřevěnou trojnožku. Dnes už nikdo neví, jak se zabíjelo, a že na dědinách byly zabíjačky každý týden," dodal Hrbata.

V sobotní nabídce nebyly pouze vepřové speciality. Klub přátel školy nabízel doma pečené sladkosti, punč a také tombolu. K poslechu hráli Vrbátčané. "Jedná se o známou akci, lidé už čekají vždycky hodinu předem. Máme šikovné řezníky, pány Ručku a Hrbatu. Ti jsou zároveň i hlavními organizátory akce," zmínila hlavní protagonisty místostarostka Stoklásková, která děkovala za pomoc SDH Vrbátky, KPŠ Vrbátky, Kulturní komisi Vrbátky a všem dalším dobrovolníkům.