„O tomhle slyším poprvé. Proti úpravám ale nic nemám," vyjádřil se například Michal Horák.

Podobně na informace o subcentru reaguje také Vlastimil Kadlec, který žije v sousedství prostorů, které se mají výrazně změnit.

„Byl by to přínos. Když se něco takového vybuduje, bude to pro Vrahovice jedině dobře. Město by zde však mělo nechat spravit silnici a také chodník. Dlouho se o tom pouze mluví, nic se s tím však neděje," ozval se obyvatel Vrahovic.

S bližšími informacemi o tom, co pana Kadlece a jeho sousedy čeká, přišlo vedení města.

„Jednalo by se o park, po obvodu prostoru by se pak nacházely objekty občanské vybavenosti a také bytové domy," prozradil náměstek primátorky Zdeněk Fišer. Dodal však, že ještě nejsou ještě zcela vyřešené majetkové záležitosti. „Projednávají se například pozemky patřící církvi," vysvětlil.

O tom, kdy by se mohlo začít stavět zatím vedení města neinformovalo.

Vizualizace subcentra s novým parkem a domy ve Vrahovicích

Vizualizace subcentra s novým parkem a domy ve Vrahovicích

Vizualizace subcentra s novým parkem a domy ve Vrahovicích. Autor: Petr Brožek

Žádný obchod, ale zeleň

Existuje však už studie na využití ploch budoucího subcentra, kde se nyní nachází pole.

Studii vypracoval architekt Petr Brožek.

„Subcentrum není náš výraz. Volně přeloženo se jedná o využití prostoru tak, aby odlehčil hlavnímu centru obce nebo města," řekl architekt.

Obyvatelé okolních ulic se však podle něj nemusí bát zvětšené dopravy či ruchu.

„Nepůjde o to, že by tam měl vyrůst nějaký obchod nebo něco podobného. Došli jsme k tomu, že by se měl zachovat rezidenční charakter lokality. V místě tak bude například velký park, kde se lidé mohou scházet. Nemusí se přitom jednat jen o obyvatele okolních ulic, protože podobná plocha ve Vrahovicích chybí. Zelený prostor pak po okrajích bude hustě zalesněný a uprostřed se bude nacházet louka a rozeseté prvky hřiště spíše přírodního charakteru," uvedl architekt a dodal, že v místě by nemělo podle studie dojít ani k výstavbě vysokých domů.

„Výšku domů jsme omezili na maximálně dvě podlaží," prozradil autor studie, na níž město vynaložilo necelých padesát tisíc korun.