Havárie vodovodního potrubí se stala v neděli dopoledne v Barákově ulici v Prostějově, kde je uzavřena komunikace. Jak informoval portál Ředitelství silnic a dálnic ČR došlo zde k vzedmutí vozovky a místo by mělo být opět průjezdné v pondělí dopoledne.

Podle dispečera Moravské vodárenské došlo k havárii na přívodu do města. Pracovníkům se hned podařilo místo s poruchou na vodovodním potrubí odstavit a rozvod do města přepojit tak, aby voda lidem tekla.

„Mezitím nám vyběhla další havárie v Držovicích,“ sdělil v neděli zhruba hodinu po poledni dispečer.

Mráz v Olomouci. 26. prosince 2021
V Olomouci bylo -10, v Hanušovicích - 16,5. Silný mráz hrozí dál

V Držovicích je aktuálně problém v části Olomoucké ulice, kde jsou odstaveny dvě desítky rodinných domů. Na opravě se podle dispečera usilovně pracuje.

V Olomouci řešila během soboty Moravská vodárenská hned dvě poruchy. V 18:30 došlo k přerušení dodávky vody z důvodu havárie v Polské ulici.

Na místě bylo zajištěno náhradní zásobování vodou prostřednictvím přistavené cisterny. Havárii se podle webu Moravské vodárenské podařilo odstranit a dodávku vody obnovit hodinu před půlnocí. Havárie se v sobotu dopoledne stala v Dobnerově ulici. V její části byla přerušena dodávka pitné vody do 16:00.

Vliv na havárie mohlo mít počasí, teplotní výkyvy v posledních dnech, kdy na Štědrý den rtuť teploměru v obou městech překročila pět stupňů nad nulou, zatímco v noci na neděli klesla pod minus deset stupňů Celsia – v Prostějově naměřili meteorologové minus 12,5 a v Olomouci minus 10 stupňů Celsia.