Připomněl, že loni v létě byly oblázky na dně říčky pokryté nánosy. „Není divu. Hrne se to sem z vypuštěné plumlovské přehrady,“ pokýval Novotný hlavou. Se sedimenty, které pocházejí z půdy splavované do Hloučely a jejích přítoků z polí, si dokázaly poradit až nedávné jarní vody.

„Revitalizace plumlovské přehrady má skončit až příští rok. Koryto Hloučely bude nutné znovu propláchnout,“ upozornil v této souvislosti biolog Petr Loyka, který nad revitalizací vykonává odborný dozor.

Ubezpečil, že zákal, který bývá v potoce k vidění, vodě v říčce neuškodí. „Provedená opatření proti zabahnění jako je gabionová stěna a odsávání a odtěžení sedimentů nad jezem v Mostkovicích splnila svůj účel,“ nechal se Loyka slyšet.

Přes vypuštěnou přehradu říčka Hloučela i se svými vzácnými obyvateli – raky žije. Její okolí ale kvůli vandalům a mizerné péči ze strany některých majitelů okolních nemovitostí skomírá. „Fotbalový stadion ve Sportovní ulici je v otřesném stavu. A podívejte se třeba na ty počmárané odpadkové koše,“ ukazuje Novotný.

Břehy hyzdí i drobné černé skládky. „Vznikají u zahrad zbohatlíků za tenisovým areálem v Kostelecké ulici,“ popsal Karel Pokorský z Českého svazu ochránců přírody. Na lidi, kteří se nerozpakují odvážet posečenou trávu do biokoridoru, podali ochránci přírody trestní oznámení.

Záležitostí se zabývá policie. Pokud viníka najde, hrozí mu až tříleté vězení. Fyzické osoby, které založí černou skládku, mohou dostat pokutu ve výši několika desítek tisíc korun. Právnickým osobám hrozí až půlmilionová sankce.