V lékárnách stále chybějí některé léky. Vedle antibiotik jsou to aktuálně léky na suchý dráždivý kašel. Praktičtí lékaři řeší četné pneumonie, ať chřipkové nebo covidové, a přibývá hospitalizací.

Fakultní nemocnice Olomouc přísun nemocných s chřipkou zvládá bez větších problémů.

Ilustrační foto
Dítě po padesátce? V Olomouci rodila žena v 56 letech

Výrazně více chřipky i covidu 

Počty respiračních infekcí v prvním kalendářním týdnu nového roku v Olomouckém stouply o 30,4 procenta na 2 340 případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel.

„Nárůst onemocnění evidujeme ve všech věkových skupinách. Nejvyšší byla hlášena v okrese Prostějov (2 904), nejnižší v okrese Šumperk (1 749),“ popisovala vývoj v prvním lednovém týdnu mluvčí Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje Markéta Koutná.

S novým rokem zavřelo v Olomouci několik restaurací. Například stylový podnik v Rooseveltově ulici, kde jsou místo stoliček u baru pravé motocykly, leden 2023.
V Olomouci skončilo několik hospod. Jiné omezily provoz

Vyskočil i záchyt chřipky. Nemocných s chřipkou v porovnání s posledním prosincovým týdnem přibylo o bezmála 28 procent.

Více, a to o 39 procent, je v Olomouckém kraji i potvrzených případů covidu.

V lékárnách chybějí antibiotika

Praktici zaznamenali největší nápor počátkem týdne po dnech volna. Naordinovanou léčbu komplikují chybějící léky.

„Když předepíšeme antibiotika na komplikované virózy nebo na bakteriální infekce, pacient se nám často vrací, že nejdou sehnat. Voláme do lékáren a zjišťujeme, co je k dispozici, abychom předcházeli tomu, že nám nemocný bude běhat po lékárnách,“ uvedla praktická lékařka Jarmila Ševčíková, jež je zároveň krajskou předsedkyní Sdružení praktických lékařů pro dospělé.

„Musíme pacienty včas zaléčit. Evidujeme pneumonie, ať covidové nebo chřipkové a samozřejmě i s bakteriální nástavbou. Jsou už i hospitalizace,“ popisovala sílu epidemie.

Vlastní výroba čípků

Lékárníci s letitou praxí se s výpadky léků v takové míře ještě nesetkali.

„Snažíme se takzvaně improvizovat a pokud to jde, nahradit chybějící antibiotika výrobkem jiné firmy. Dost často však musíme vstupovat do kontaktu s lékařem a domlouvat se na nějaké náhradní terapii,“ líčil Tomáš Hégr z olomoucké lékárny U Pöttingea.

Panelák v Heyrovského ulici v Olomouci, kde v lednu 2010 došlo k tragédii - matka shodila ze 13. patra svou dceru a skočila za ní. Snímek z ledna 2023
Tragédie z Krkonoš měla obdobu v Olomouci. Hrůzný případ se stal na sídlišti

Situace na trhu donutila zavedenou lékárnu k individuální výrobě konkrétně paracetamolových čípků.

„Vrátili jsme se k této výrobě, aby bylo čím zaléčit malé děti. Děláme co můžeme,“ popisoval Tomáš Hégr. „Aktuálně nás ale nejvíce trápí chybějící léky na suchý dráždivý kašel, pak není Erdomed na podporu odkašlávání,“ vyjmenovával.

Fakultka: někde zákaz návštěv 

Největší středomoravská nemocnice přísun nemocných a marodění vlastního personálu zvládá.

„K odkladům výkonů ani k reprofilizaci oddělení z důvodu epidemie respiračních onemocnění aktuálně nedochází. Jediným opatřením je zákaz návštěv na některých zdravotnických pracovištích vždy v závislosti na momentální situaci - naposledy na Klinice plicních nemocí a tuberkulózy,“ uvedl mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Adam Fritscher.

Pokud jde o nápor na pohotovosti, konkrétně na dětské klinice, tak ten byl největší během Vánoc.

„V průběhu tří svátečních dní ošetřili zdravotníci 298 malých pacientů. Nyní nastal relativní klid, protože děti byly přes svátky do jisté míry v izolaci v rámci svých rodin a navíc začaly opět fungovat ordinace terénních pediatrů. Otázkou je, jak bude vypadat situace příští týden poté, kdy se projeví návrat dětí do školních kolektivů,“ dodal Frischer.

Ubytovna pro rodiče hospitalizovaných dětí v olomoucké fakultní nemocnici
Fakultka otevře pro rodiče hospitalizovaných dětí ubytovnu

V plné čekárně roušku

Lékaři i epidemiologové v souvislosti s rozjetou chřipkovou epidemií apelují na dodržování základních hygienických návyků.

„Lidé taky zapomněli, k čemu slouží respirátory a proč je důležité je nyní opět používat. Prosíme, pakliže mají projevy respiračních nemocí a chřipky, aby je alespoň – když už ne jinde – nasadili do zdravotnického zařízení. V plné čekárně mohou nakazit pacienta po transplantaci, těhotnou ženu,“ apelovala praktická lékařka Jarmila Ševčíková.