„Situace se uklidnila a v obci už vládne mnohem přátelštější atmosféra. I ti, kteří vytvářeli různé protiklady, se přiklonili ke spolupráci, takže teď už všechno funguje. Podařilo se nám schválit závěrečné účty z minulých dvou let i rozpočet na příští rok. Máme rozjednané akce kolem budování kanalizace, takže se můžeme posunout k výběrovému řízení," pochvaloval si v úterý činnost zastupitelů starosta Miroslav Grulich.

Vedení radnice má pro rozvoj vesnice velmi dobré podmínky.

„Obecní účty jsme přebírali s aktivním zůstatkem dva a půl milionu. Když začínal předchozí starosta Pavel Noha, tak měla obec na účtu asi čtyři sta tisíc korun. Takže máme z čeho investovat, a to je velmi dobré," zhodnotil práci svých předchůdců starosta Grulich.

Dvě kandidátky ve Vincencově

Na opakované volby zatím čekají ve Vincencově, kde by měli voliči vyrazit k urnám 14. července.

„Máme potvrzený termín i dvě kandidátky," vyjádřila se v úterý starosta Vincencova Jarmila Pospíšilová.

O přízeň stovky registrovaných voličů se budou ucházet kandidáti za KDU-ČSL a za Sdružení nezávislých kandidátů Šance pro Dvorek. Tak se totiž Vincencovu v okolí přezdívá.

V nejbližší době by nekompletní zastupitelstvo mělo ještě jednou zasednout. Jeho úkolem bude především informovat občany o činnosti i nových volbách.

Volební peripetie v obou obcích

Volební peripetie začaly v obou obcích po odstoupení členů zastupitelstev. Ta pak nebyla usnášeníschopná a ze zákona tak musely přijít volby nové.

V Alojzově začaly problémy už krátce po řádných volbách na podzim roku 2010. Na jaře totiž položil mandát opoziční zastupitel Libor Zapletal ze sdružení Alojzov mladé generace. Tvrdil, že jeho sdružení nemohlo dostát naplnění předvolebních slibů. Argumentoval tehdy, že dohoda byla obtížná a převaha tří hlasů nepřekročitelná.

Další volby pak skončily opět patem. Teprve třetí hlasování, ke kterému přišlo sto třicet sedm voličů, tedy plné dvě třetiny, poslalo obec do klidnějších politických vod.

Letos na jaře odstoupila z funkce místostarostka Vincencova Jana Králíčková. Volba její nástupkyně se však nezdařila a proto musí znovu rozhodnout občané. (pam)